Østre Halsen, øst for Larvik sentrum og Lågens utløp, lå tidligere i Tjølling kommune og sognet til Tjølling kirke. Et bedehus på Halsen ble åpnet i 1878, og det ble innviet til interimskirke i 1899. Så fulgte en lang periode med kirkearbeid og administrative justeringer før kirken ble besluttet oppført i 1975. Den ble tegnet av Roar Tollnes og kunne etter første byggetrinn innvies som kapell den 20. mars 1983. Østre Halsen ble eget kirkesogn i 1987. Etter annet byggetrinn i 1993 ble kirken en mer komplett arbeidskirke. 25-årsjubileum ble feiret i 2008. Kirken har ifølge Kirkesøk 330 sitteplasser, men det fremgår ikke om dette er i det rektangulære kirkerommet alene eller i kombinasjon med andre rom i bygget. Bygget har altså rom for en rekke andre aktiviteter, og kirken har et klokketårn som fremstår som en slags kampanile, selv om den strengt tatt er forbundet med resten av bygget.
Altertavlen har form av et kors i syenitt på fondveggen. Det har tittelen «Det tomme kors» og har merker som skal forestille spor etter Kristi hode, hender og føtter. Korset er laget av Hans Willy Strandberg ved Strandberg Stein.
Prekestolen (også fra 1983) er fremstilt ved Sølvberg Johannesens snekkerverksted i Sandefjord. Det gjelder også døpefonten. Orgelet har 15 stemmer og er bygget av svenske Hammarberg, mens de to kirkeklokkene begge er støpt av det vi nå kaller Olsen Nauen Klokkestøperi — den ene i 1899, den andre i 1983.
Det er ikke kirkegård her, men Larviks hovedkirkegård Undersbo er bare et par kilometer unna.
Kilder og videre lesning:
- Alf Henry Rasmussen: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon (Vanebo Forlag, 1993), s. 557
- Tjølling kirke. Veien, sannheten og Livet i bygda gjennom 850 år (Tjodalyng, 2003), særlig s. 140
- Kirkesøk
- Wikipedia