Bakgrunn
Tanken om kirke i Åsgårdstrand ble luftet allerede under en bispevisitas i 1898 og så igjen flere ganger på 1930-tallet, men først i 1958 ble det nedsatt en komité til å arbeide med saken. Kirken ble tegnet av Eva og Bernt Mejlænder fra Moss, grunnstein ble nedlagt den 29. mai 1968, og kirken ble oppført med Brødrene Skjeggestad (Tønsberg) som hovedentreprenør. Innvielsen skjedde den 26. mai 1969.
Kirkebygg
Åsgårdstrand kirke er en langkirke i tegl med 120 sitteplasser. Grunnformen er omtrent den tradisjonelle langkirkens, men veggflater og praktiske løsninger vitner mer om nyere tider. Kirken har tårn ved inngangen i nord. Den var eid av kirkeforeningen frem til 1978, da den ble overdratt til Borre kommune. Kirken ble rehabilitert i 2005–2007. (I oppussingsperioden ble et lokalt hotell brukt til julegudstjeneste.) I 2011 var det snakk om å utvide med et tilbygg på 170 kvadratmeter i nord, og i 2017 var arbeidet i gang og er formodentlig fullført for lengst.
Inventar
Det meste av kirkens inventar er gaver fra firmaer, privatpersoner og foreninger. Ifølge kirkeleksikonet har altertavlen form av et krusifiks laget av Brit Sørensen. Hennes mann Hans Gerhard Sørensen besørget glassmalerier i kirken i 1971, formodentlig dem vi ser på korveggen over krusifikset. Kirkeleksikonet forteller videre at prekestolen er laget av snekkermester Ivar Andersen, og bak døpefonten, der det inngår treverk og sølv, står Th. Martinsen, skjønt det gjelder muligens selve sølvarbeidene. Et fire stemmers orgel fra 1962 er overtatt fra Løvøy kapell, og de to kirkeklokkene er støpt hos Olsen Nauen i 1947.
Det finnes noen interiørbilder hos . Kirken brukes en god del til konserter.
Kirkegård og omgivelser
Det er ikke kirkegård her. Formodentlig brukes kirkegården ved Borre kirke. I Grev Wedels gate 5 står et menighetshus som tidligere var bedehus. Det ser ut til at dette er avløst av det planlagte (og nå formodentlig fullførte) tilbygget på kirken.
Kilder og videre lesning:
- Horten kirkelige fellesråd (PDF-brosjyre, siden tatt av nettet)
- Alf Henry Rasmussen: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon (Vanebo forlag, 1993), s. 546
- Wikipedia
- Kirkesøk