Randesund sogn øst for Kritiansand sentrum har sin klassiske Grosch-kirke fra 1864, og i 2004 fikk stedet en moderne arbeidskirke der også kirkens administrasjon er lokalisert. Det ble holdt en konkurranse i 1999 der arkitekter og kunstnere i team ble invitert til å sende inn konkurransebidrag i form av totalkonsepter. Det kom inn 27 bidrag, og konkurransen ble vunnet av arkitektene Arild Lauvland og Arne Åmland sammen med kunstneren Kjell Nupen. Kirken er altså bygget med utgangspunkt i deres bidrag.
Grunnstein ble nedlagt i januar 2000, og Søm kirke ble innviet den 28. november 2004. Kirkekomplekset er hovedsakelig av tegl, og det har ifølge «Kirker i Norge» 400 sitteplasser i kirkerommet og ytterligere 200 i menighetssalen, som er kan sammenføyes med kirkerommet ved åpning av tre glassdører. Kirkerommet er preget av Kjell Nupens glasskunst, som likevel ikke virker påtrengende. I alt dekker den rundt 80 kvadratmeter av vegg- og takflater. Alterbildet går altså opp til taket, tvers over kirkerommet og ned til inngangsdøren. På fondveggen til venstre for alterbildet henger et stort bronsekrusifiks. Nupen står også bak alteret og døpefonten, begge i granitt. Prekestolen ser ut til å være av metall. Orgelet (2005) er levert av Bruno Christensen.
I kirkestuen (som har 100 sitteplasser) er det et stort veggteppe og andre arbeider av Else Marie Jakobsen. Bygningeskomplekset inneholder en rekke forskjellige rom, inkludert et kapell. Den som vil finne ut mer om dette, bør lese Einar Dahles oppslag om kirken i bind 6 av bokverket «Kirker i Norge».
Kirken har blitt overstrømmende mottatt, og den var Kristiansand kommunes tusenårssted. Den er veikirke om sommeren og kan altså besøkes også utenfor kirketiden.
Det er ikke kirkegård her. Den er ved Randesund kirke.
Kilder og videre lesning:
- Einar Dahle og Jiri Havran: Kirker i Norge, bind 6: Modernismen. 1900-tallet (ARFO, 2008), s. 278–281
- Pål Repstad og Elise Seip Tønnessen (red.): Hellige hus (Cappelen Damm akademisk: Oslo. 2013; IBSN 978-82-7634-984-9), s. 71–75
- Randesund menighet
- Wikipedia
- Kirkesøk