Bakgrunn, kirke 1 (?)
Herad utgjør den indre delen av dagens Farsund kommune, men var tidligere egen kommune og utgjorde i omtrent halvannet århundre et eget prestegjeld. Dagens Herad kirke (på Briseid, gnr. 12 = 157) er bare fra 1957, men det har vært kirke på stedet i hundrevis av år. En tømmerkirke — tilsynelatende en langkirke — skal ha blitt oppført rundt 1570. Den stod til den ble avløst av en ny kirke i 1840.
Kirke 2 (?)
I 1837–40 ble det oppført en kirke etter mønstertegninger av Linstow like sør for den gamle kirkegårdsmuren. Dette var en tømret korskirke med liggende panel utvendig. Den hadde visse likhetstrekk med den senere oppførte Ulvik kirke. Interiøret var, ikke overrraskende, preget av empire, og altertavlen hadde et kors i storfeltet. Denne kirken brant ned den 10. mai 1948. Bare enkelte inventargjenstander ble reddet ut av den brennende kirken.
Etter brannen var det en viss strid lokalt om lokalisering av ny kirke. Åpta ble fremholdt som befolkningstyngdepunkt i bygda, og det var flere avstemninger om lokalisering i befolkningen og blant politikere og komitémedlemmer. Til tross for en rekke lokale vedtak om flytting av kirkestedet til Åpteneset sørget stiftsdireksjonen sammen med en ordfører som ombestemte seg, for at det ble vedtatt å bygge ny kirke på det gamle kirkestedet, ifølge en bok om striden. Striden trakk imidlertid i langdrag og fortsatte også etter at kgl.res. forelå. Det ble også oppført et kirkebygg på Åpta, men det stoppet opp i 1962, og bygget ble overlatt til og fullført av Det norske misjonsselskap (NMS) i 1975 som Åpta misjonssenter.
Dagens kirkebygg
Dagens kirke ble tegnet av fylkesarkitekt Christon Christensen og oppført med brødrene Penne fra Vanse som entreprenører. Kirken ble vigslet den 20. oktober 1957. Det er en langkirke i betong med 170 sitteplasser (tilsynelatende 250 opprinnelig). I tillegg finnes en menighetssal vinkelrett på kirkerommets akse som kan åpnes mot kirkerommet.
Interiør og inventar
Det er orgelgalleri bakerst (vest) i kirkerommet. Koret er i samme bygningsdel som skipet, og korgulvet er hevet tre trinn over skipets gulv. Prekestolen (Bernt Elle, 1957) står til høyre i koret og en lesepult til venstre. På gavlen under taket er et trekors.
Altertavlen (1957) er en slags katekismetavle med blant annet teksten til Fader vår. Døpefonten (1957) er ifølge kirkleksikonet formgitt av arkitekten og har et kjegleformet lokk. Kirken sies å ha et elektronisk Ahlborn-orgel fra 1974. Kirkeklokken er støpt av O. Olsen & Søn i 1949, altså like etter at gamlekirken brant.
Kirkegård og omgivelser
Kirken står nokså langt sør på kirkegården, der det også finnes et krigsminnesmerke reist i 1946.
Kilder og videre lesning:
- Kåre Rudjord og Arnfinn Høyland: Herad, bygda mellom fjord og fjell (Farsund kommune, 1977), særlig s. 67–93 og 154–163
- Alf Henry Rasmussen: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon (Vanebo forlag, 1993), s. 456
- Wikipedia
- Kirkesøk
- Riksantikvarens Kulturminnesøk
- Farsund menighet
- Farsund kommune
- Erling Kristensen Sigersvoll: Briseid eller Ofte? Herad 1949—1958 (Sigersvoll, 1999)
- Jan Brendalsmo: Kildegjennomgang: Middelalderske kirkesteder i Vest-Agder fylke (Riksantikvaren, 2016), s. 24–25
- Arkivverket: Prestegjeld og sogn i Vest-Agder