Bakgrunn
Eiken var egen kommune fra 1916 til den ble innlemmet i Hægebostad i 1963 etter en tid med befolkningsnedgang. Eldste kjente omtale av en kirke på Eiken øvre (gnr. 77) finner vi i Graagaas (ca. 1620) som «Eige kierke». Sognet («Ækasogn») er imidlertid nevnt i 1417, så det har altså vært kirke på stedet siden middelalderen. Lite synes kjent om tidligere kirker, men omtaler fra 1812, 1814 og 1816 vitner om forfall, og det blir vedtatt å bygge ny kirke.
Dagens kirke ble ifølge kirkeleksikonet oppført av «lokale byggmestre». Formodentlig dreier det seg om Olav Olavsson Åsland og Olav Bakken fra Åseral, siden de er kreditert for å ha snekret altertavlen. Kirken ble etter alt å dømme oppført i 1817. Biskopen skriver samme år: «Egen annex Kirke nedreven for at opbygges av Nye, hvortil den har erholdt Collect». I februar året etter heter det at «den nylig er opbygget». Det tok imidlertid tid å få alt ferdig, og i en jubileumsbok om kirken sies det at vigslingen skjedde først den 23. juni 1819. Våpenhuset er fra 1921 og sakristiet fra 1950. Ved sistnevnte anledning ble kirken restaurert med Finn Krafft som konsulent.
Kirkebygg
Eiken kirke er en laftet korskirke som ifølge Kirkesøk har 300 sitteplasser. Kirken har tårn og våpenhus i vest (strengt tatt i vest-nordvest), og det er kor i østre korsarm og sakristi i forlengelsen. Utvendig har den hvitmalte kirken stående panel. Taket er tekket med skifer, selv om tegltekking er det vanligste i området.
Interiør og inventar
Laftetømmeret er flattelgjet og malt inne i kirkerommet, og det er gallerier i tre korsarmer, med orgel i vest. Korgulvet er hevet et lite trinn over resten av kirkegulvet. Prekestolen (1822) henger på hjørnet mellom østre og søndre korsarm og har oppgang fra koret.
Kirkeleksikonet krediterer som nevnt Olav Olavsson Åsland og Olav Bakken for snekkerarbeidet på altertavlen. I storfeltet er et korsfestelsesbilde som skal være malt av Karl Ludvig Gjermoe i 1891. Døpefonten sies å være overført fra gamlekirken. Overført må også kirkeklokken være. Den skal være støpt av Johan Barthold Holtzmann (København) i 1734. Orgelet er bygget av Vestlandske orgelverkstad i 1971.
Kirkegård og omgivelser
Kirken står i kirkegårdens nordre utkant, og det er parkeringsplass nordøst for den. Kirkegården strekker seg nedover mot Lygne. På kirkegården er blant annet britiske krigsgraver (Commonwealth War Graves), et minnesmerke over et lokalt krigsoffer og tre kors fra middelalderen. Utenfor kirkegården er en gravhaug med en bautastein.
Kilder og videre lesning:
- Eiken kyrkje 175 år 1818–1993
- Eiken kyrkje 1818–1968. Festskrift ved 150-årsjubileet
- Lokalhistoriewiki om kirken og kirkegården
- Alf Henry Rasmussen: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon (Vanebo forlag, 1993), s. 456
- Kirkesøk
- Riksantikvarens Kulturminnesøk
- Vest-Agder kommune (arkivside)
- Jan Brendalsmo: Kildegjennomgang: Middelalderske kirkesteder i Vest-Agder fylke (Riksantikvaren, 2016), 2. 85–86
- Arkivverket: Prestegjeld og sogn i Vest-Agder