Bakgrunn
Vera er en fjellbygd i Verdal som kirkemessig tradisjonelt har sognet til Vuku. Stedet fikk gravplass (hjelpekirkegård) i 1879. Folketallet i bygda økte på slutten av 1800-tallet, og det ble etterhvert søkt om å få oppføre et kirkebygg som også kunne brukes som skolebygg. Kommunen avslo søknaden i første omgang, men saken ble tatt opp igjen i 1890-årene og ble til slutt godkjent. En stund er det snakk om å ha skolesal og kirkesal i hver sin etasje, men man endte opp med å bruke skipet også til skoleundervisning og stenge av koret med porter, som det heter i jubileumsboken. Byggmester ved oppførelsen var Ole Andersen Hjelte, og Vera kapell (som det var helt til 1997) ble vigslet av biskopen den 16. august 1899. I dag tituleres bygget som kirke. Skolen i Vera ble nedlagt på nyåret i 1998, og elevene går nå på Volden.
Kirkebygg
Vera kirke er en laftet langkirke med 75 sitteplasser. Kirken har takrytter på mønet nær inngangen i vest-nordvest, og koret er rett avsluttet.
Interiør og inventar
Skipet er som et nokså alminnelig, rektangulært rom som er møblert med stoler, men i østenden er en prekestol i sørøsthjørnet, et kors på nordveggen og en salmetavle på nordøstveggen. Koret kan fraskilles med et forheng, og korgulvet er et lite trinn høyere enn skipets gulv.
Altertavlen er laget av Samuel Tveit i 1926 og viser Jesus som den gode hyrde. Døpefonten er laget av Hans Eng i 1955 og avbilder Jesus og barna. Klokken sies i kirkeleksikonet å være støpt ved Øren Metalstøperi (formodentlig Ørens Mekaniske Værksted) i 1899, og kirken har visstnok et husorgel fra Isaksen og Renbjør fra 1980.
Kirkegård og omgivelser
Kirken står rett sør for en sving i Veresvegen, og den lille kirkegården ligger like sørvest for kirken.
Kilder og videre lesning:
- Ståle Arne Vansvik (red.): Vera kirke, fjellbygdas midtpunkt i 100 år (Vera sogneråd, 1999)
- Johs. Dahl: «Vera kapell», i Verdalsboka. En bygdebok om Verdal. 2A: Kulturhistorie (Verdal kommune, 1956), s. 53–55
- Alf Henry Rasmussen: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon (Vanebo forlag, 1993), s. 226
- Kirkesøk
- Den norske kirke
- Wikipedia
- Riksantikvarens Kulturminnesøk
- Arkivverket: Prestegjeld og sogn i Nord-Trøndelag