Stavkirke
Vang var et av to middelalderkirkesteder i Åsen i Levanger. (Det andre var Lo.) «Wangs kirke» er første gang nevnt i Aslak Bolts jordebok (1432), og kirkestedet var på gnr. 205.
Middelalderkirken antas å ha vært en stavkirke. Det fremgår av Reformatsen (1589) at «Wangs kircke» hadde gudstjeneste hver tredje uke, og at den var anneks til «Lagtungs kircke», altså Logtun.
Tømmerkirke
Stavkirken ble trolig avløst av en tømmerkirke på første halvdel av 1600-tallet. Denne er omtalt av Gerhard Schøning (1774) som «en Kirke, som er Annex under Frosten» (fortsatt med kirkested på Logtun). Videre sier Schøning: «Man beretter, at Kirken, som nu staaer på Vang, har man havt i Sinde at ville opsætte paa den Gaard Lo, som ligger 1 M. omtrent sønden for hin. Uden Tvivl har det været en anden Kirke, som man paa bemeldte Lo har villet opsette.» Jan Brendalsmo hos Riksantikvaren viser til en akvarell fra 1858 som viser en bordkledd, rektangulær tømmerkirke med smalere, rett avsluttet kor og takrytter vest på skipets møne. Et lite sakristi på korets sørside skal ha kommet til i 1646.
I 1858 ble ny Åsen kirke vigslet til erstatning for Vang og Lo kirker. Den brant i 1902, og dagens kirke ble vigslet i 1904. De gamle kirkene ble revet. Det vil si: Lo-kirken ble tatt vare på, men flyttet. Kirkegården og tuften på Vang er fortsatt å se, og det er satt opp en støpul i kirkegårdens sørøstre hjørne. Der alteret stod, er det satt opp et friluftsalter. Litt sørøst for den tidligere kirkegården er en gammel gravhaug.
Kilder og videre lesning:
- Jan Brendalsmo: Kildegjennomgang: Middelalderske kirkesteder i Nord-Trøndelag (Riksantikvaren, 2016), s. 65–66
- Riksantikvarens Kulturminnesøk
- Arkivverket: Prestegjeld og sogn i Nord-Trøndelag