Bakgrunn
Det ser ut til at Sørli i Lierne har hatt kirke siden middelalderen, og kirkestedet er på Devika (gnr. 27). «Deuygk kiierckiie» er omtalt i 1548–49, og Reformatsen omtaler «Findelijd kircke». Sørli-navnet er brukt av Gerhard Schøning i 1774, uten at det virker som han fakstisk besøkte stedet.
Middelalderkirken antas å ha vært en stavkirke av ukjent alder. Den skal ha blitt brent av svenskene i 1613, og ny kirke stod klar i 1616, trolig på samme tuft. Kirken ble i 1867 beskrevet som en liten og tarvelig bygning. Dagens kirke er tegnet av Carl Julius Bergstrøm, og det ser ut til at samme tegninger er benyttet for alle de tra Lierne-kirkene, altså Nordli og Tunnsjø i tillegg til Sørli.
Kirkebygg
Sørli kirke er en laftet langkirke med 250 sitteplasser (ifølge kirkeleksikonet). Kirken har tårn eller takrytter i nordvest, og koret er rett avsluttet, Det er sakristi på sørsiden av koret (mens tilsvarende ved Nordli er på nordsiden) samt et mindre tilbygg (dåpsventerom?) på nordsiden. Kirken ble ifølge kirkeleksikonet påbygget i 1989.
Interiør og inventar
Det er orgelgalleri innenfor inngangen, og koret åpner seg mot skipet i sin fulle bredde. Korgulvet er to trinn høyere enn skipets gulv.
Prekestolen står i koråpningens høyrekant og har oppgang fra koret. Altertavlen har et bilde malt av Andreas Noraberg i 1950. Kirkeleksikonet titulerer det «Jesus med den bortkomne sauen». Døpefonten, som er på alder med kirken, skal være laget av Hans Jonsen Totland. Klokkene sies å være fra 1797 og 1913 og orgelet bygget av Norsk Orgel- og Harmoniumfabrikk i 1968.
Kirkegård og omgivelser
Kirken står i kirkegården nordøstre hjørne, og det er kirkegård også på nordsiden av Kvamsveien.
Kilder og videre lesning:
- Kirkesøk
- Wikipedia
- Alf Henry Rasmussen: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon (Vanebo forlag, 1993), s. 213
- Riksantikvarens Kulturminnesøk
- Jan Brendalsmo: Kildegjennomgang: Middelalderske kirkesteder i Nord-Trøndelag fylke (Riksantikvaren, 2016), s. 132–133
- Arkivverket: Prestegjeld og sogn i Nord-Trøndelag