Bakgrunn
Skage i Overhalla har hatt kirke siden middelalderen. Sognet er omtalt som «Hunnar sokn» i 1432–34, og «Skaga kirkia i offuer halffuo Nommedal» er omtalt i 1507. Det fremgår av Reformatsen (1589) at kirken da var anneks til hovedkirken på Ranemsletta. Ifølge kirkeregnskapene skal det på 1600-tallet ha stått en stavkirke på gården Hunn (gnr. 13). (Riksantikvaren drøfter forholdet mellom gårdsnavnene Hunn og Skage.) Denne kirken ble forlenget vestover og så revet rundt 1726, da en tømmerkirke ble oppført. Det lokale historielaget vet å fortelle at den da privateide kirken led under manglende vedlikehold på 1800-tallet. Det kan vel også tenkes at den var i minste laget etter kirkeloven av 1851. I 1865 kom den i menighetens eie.
Kirkebygg
Dagens kirke er tegnet av byggmester Ole Scheistrøen, som også stod for oppføringen. (Se tegninger på nettstedet Kulturminnebilder.) Kirken ble ifølge bygdeboken vigslet den 16. desember 1903. (Underlig nok hevder historielaget at første dåp ble foretatt den 2. juni. Kan det ha vært 1904?)
Skage kirke er en langkirke i tre (bindingsverk?) med rundt 300 sitteplasser (Kirkesøk sier 330, kirkeleksikonet 300). Kirken har tårn og inngang i nordvest, og koret er polygonalt avsluttet og flankert av sakristier.
Interiør og inventar
Interiøret er utpreget nygotisk. Det er orgelgalleri innenfor inngangen. Koret åpner seg mot skipet i sin fulle bredde (men er litt avskjermet i høyden), og korgulvet er to trinn høyere enn skipets gulv.
Den nye kirken fikk en altertavle med et bilde malt av Albert Arntsen, ifølge bygdeboken i kopi etter alterbildet i Kristiansand domkirke, skjønt det ligner slett ikke. Motivet sies å forestille Kristi himmelfart. Denne tavlen er senere byttet ut med tavlen fra gamlekirken. Det er en barokk tavle med tablåer av nattverden, korsfestelsen, himmelfarten og den triumferende Kristus i midtfeltene, omgitt av figurer av blant annet Moses og Aron og Adam og Eva. Tavlen er fra 1757 og går for å være en amatørmessig kopi av tavlen i Ranem kirke.
Prekestolen står i koråpningens høyrekant og har oppgang fra koret, og sies i kirkeleksikonet å være av nyere dato. Døpefonten er sekskantet og kalkformet. Et Olsen & Jørgensen-orgel fra 1903 ble i 1976 avløst av et orgel (13 / II + P) bygget av J.E. Spigseth, kanskje med det gamle prospektet beholdt? Kirken har ifølge kirkeleksikonet to stålklokker støpt av Bochumer Verein i 1879. Det finnes et par 1700-tallsmalerier på treplater, så som dette av Jesu dåp.
Kirkegård og omgivelser
Kirken er omgitt av kirkegården. Sørvest for kirken står et servicebygg.
Kilder og videre lesning:
- Jan Brendalsmo: Kildegjennomgang: Middelalderske kirkesteder i Nord-Trøndelag fylke (Riksantikvaren, 2016), s. 140–141
- «Skage kirke», i Olav Flotten og Gunnar Groven: Overhalla bygdebok 6: Bygdehistorie fra 1837 til etter siste verdenskrig (Overhalla kommune, 1990), s. 333–335
- Overhalla historielag: Litt om Skage kirke
- Kirkesøk
- Alf Henry Rasmussen: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon (Vanebo forlag, 1993), s. 217
- Riksantikvarens Kulturminnesøk
- Midtre Namdal kirkelige fellesråd
- Arkivverket: Prestegjeld og sogn i Nord-Trøndelag