Den gamle stavkirken
Singsås i Midtre Gauldal har hatt kirke siden middelalderen og utgjorde i sin tid en egen kommune. Middelalderkirken var en stavkirke som ifølge arkitekten Christian Christie trolig var oppført på 1300-tallet. Kirken ble utvidet med nytt tømret skip i 1684–85, da tidligere skip og kor ble henholdsvis kor og sakristi. Kirken ble solgt på auksjon i 1723 og skiftet eier en rekke ganger før den kom på kommunens hender i 1880. I 1884 ble ny kirke oppført et par kilometer lenger sørvest, og den utvidede stavkirken ble revet. Kirkegården ble holdt i hevd.
Den nye stavkirken
Det har gjennom årene vært laget stavkirkekopier her og der. Den mest kopierte stavkirken i de senere år har nok vært Haltdalen stavkirke på Trøndelag folkemuseum på Sverresborg i Trondheim. Det finnes mer eller mindre tro kopier av den i Haltdalen, der den kom fra, og på Kolbrandstad i Hølonda, på Hindrem i Leksvik samt på Island. Og på den gamle kirkegården i Singsås står nå et stavkirkeaktig bygg som er inspirert av samme, skjønt den er noe enklere.
Stavkirkekopien ble i hovedsak laget i løpet av en dag i månedsskiftet april/mai 2011 under Nordisk treseminar, arrangert av Hjerleid skole og håndverksenter. Begivenheten er dokumentert her. Etter dette ble kirkebygget stående utenfor Bygningshistorisk park en stund før det ble solgt og fraktet til Singsås.
Singsås historielag skriver mer om den gamle kirkegården og den nye stavkirken.