Bakgrunn
Singsås i Midtre Gauldal har hatt kirke siden middelalderen og utgjorde i sin tid en egen kommune. Etter reformasjonen var Singsås anneks til Haltdalen. I 1753 ble fjorten gårder i Singsås sogn overført til det nyutskilte Budal sogn, og i 1848 ble Singsås overført til Støren prestegjeld.
Tidligere kirkested
Middelalderkirken stod et par kilometer lenger nordøst enn i dag, ved gården Singsås (gnr. 17 eller 230). Dette antas å ha vært en stavkirke, og det antas at denne ble utvidet på samme måte som kirkene i Haltdalen og Ålen ved at den fikk nytt skip, mens tidligere skip og kor ble gjort om til henholdsvis kor og sakristi. Dette skal ha skjedd i 1684–85. (Se ellers Gerhard Schønings tegnet av kirken fra siste halvdel av 1700-tallet.) Etter kirkeauksjonen i 1723 var kirken på forskjellige private hender, så i Røros kobberverks eie fra 1796, visstnok uten å bli tilfredsstillende vedlikeholdt. Kommunen forhandlet gjentatte ganger om overtagelse, men først i 1880 gav det resultater. Kirken ble så revet i 1884, da dagens kirke ble oppført. Arkitekt Christian Christie var på stedet og observerte at stavkirkens stil og byggemåte tydet på at den var fra 1300-tallet. Den gamle kirkegården holdes fortsatt i hevd, og på den står i dag en stavkirkekopi som ble bygget i Dovre i 2011.
Dagens kirke
Dagens Singsås kirke er oppført ved gården Forset (gnr. 57 eller 270). Kirken ble tegnet av Johan Peter Digre og oppført i 1884 med faren Jacob som byggmester. Vigslingen skjedde den 24. oktober samme år. Det er en laftet langkirke med vesttårn omgitt av trappehus. (Strengt tatt i nordvest.) Koret er rett avsluttet og har sakristi i forlengelsen. Kirken har ifølge Kirkesøk 400 sitteplasser. Den ble i 1950-årene restaurert i flere etapper etter planer av John Tverdahl.
Interiør
Innvendig er det orgelgalleri innenfor inngangen, og korgulvet er hevet et lite trinn over skipets gulv. Koråpningen er i dag rundbuet, men var opprinnelig (før 1950-årene) mer nygotisk.
Inventar
Inventaret fra gamlekirken, inkludert altertavlen, er ifølge jubileumsboken for en stor del på Glomdalsmuseet, og det har vært gjort forgjeves forsøk på å få det tilbake. Ny altertavle ble imidlertid anskaffet ved byggingen i 1884. Tavlen har et bilde malt av Christen Brun malt i kopi etter Adolph Tidemands alterbilde i Tyristrand kirke. Motivet kalles gjerne «Kristus i skyen».
Om prekestolen sier ikke litteraturen stort, men det må antas at den er på alder med kirken. Det samme gjelder den åttekantede døpefonten. Orgelet ble bygget av Rieger-Kloss og innviet den 17. oktober 1971. De to klokkene er overført fra gamlekirken. De er ifølge kirkeleksikonet støpt i 1767 og 1769 av Nils Løberg og Henrik P. Aunmo.
Kirkegård
Kirken står helt nord på kirkegården, og vest for kirken er det parkeringsplass og servicebygg. Gravsøk kan utføres her.
Kilder og videre lesning:
- Ivar Grytdal: Singsås kirke 100 år 1884–1984 (Singsås menighetsråd, 1984)
- Alf Henry Rasmussen: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon (Vanebo forlag, 1993), s. 234
- Kirkesøk
- Jan Brendalsmo: Kildegjennomgang: Middelalderske kirkesteder i Sør-Trøndelag (Riksantikvaren, 2016), s. 96–97
- Riksantikvarens Kulturminnesøk
- Arkivverket: Prestegjeld og sogn i Sør-Trøndelag