Sankt Olav katolske domkirke

Sankt Olav domkirke

Bakgrunn
Nidarosdomen skal være oppført der Olav den hellige først ble gravlagt, og olavskult finner vi også hos Trondheims katolikker av i dag, som holder til på den andre siden av Prinsens gate. Dagens Sankt Olav katolske domkirke er den tredje i rekken. Sognet dekker det som før 2018 var Sør-Trøndelag fylke.

St. Olav domkirke 1
Den første kirken på et Mittet-postkort fra 1920-årene. Fra Nasjonalbibliotekets samling på Wikimedia Commons.

St. Olav 1
Trondheims første jernbanestasjon lå på Kalvskinnet, men etter et par tiår ble ny stasjon oppført ved Brattøra. I 1897 kjøpte katolikkene en del av den tidligere jernbanetomten og bygget om det tidligere lokomotivverkstedet (ved Axel Guldahl) til kirke. Denne ble vigslet den 23. februar 1902, men ble revet i 1972, da ny kirke ble oppført.

St. Olav domkirke fra 1974
Kirken fra 1974. Foto: Jensens, fra Wikimedia Commons.

St. Olav 2
Ny domkirke ble oppført i 1972–74 etter tegninger av Per Kartvedt. Det var en rektangulær kirke i brutalistisk stil og med relativt store glassflater. Kirken var utsmykket av Håkon Bleken. Det skal ha vært isolasjonsproblemer med denne kirken, som dessuten ble for liten over tid. Den ble revet i 2014 for å gi plass til dagens kirke.

St. Olav domkirke interiør
Kirkerommet. Foto: Jan Erik Kofoed, fra Wikimedia Commons.

St. Olav 3
Dagens katolske domkirke i Trondheim ble tegnet av Eggen Arkitekter, og porsjektets navn er «Trinitas». Kirken er oppført i teglstein og ble vigslet den 19. november 2016. Selve kirken er en basilika med apsidal avslutning i sør samt et frittstående klokketårn (kampanile). Prosjektet omfatter også menighetslokaler, og den som går rundt kirken, vil se flere utbygg med rom for forskjellige funksjoner.

Kirkerommet er enkelt utformet. Noe av inventaret skal være av eldre dato.

St. Olav domkirke
Inngangsparti i nord

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden