Øvre Rindal kapell

Bakgrunn, kirkebygg
Øvre Rindal kapell var inntil nylig den siste kirken i Møre og Romsdal man kjørte forbi på vei fra Surnadal til Trøndelag, men fra 2019 er Rindal kommune i Trøndelag fylke. Veien fra Rindalsskogen til Rindal kirke ble i sin tid opplevd som lang, og det ble ved kgl.res. av 22. mai 1909 gitt tillatelse til å oppføre et kapell. Tegninger ble utarbeidet av Lars Andersen Mogstad på grunnlag av Herman Backers tegninger for Landsmarka kapell (som også var blitt brukt for Stensgård kapell, som det da var), og byggmester ved oppførelsen var Jon Tiset (eller Høgholt). Øvre Rindal kapell ble vigslet den 29. juli 1911. Vi har å gjøre med en laftet langkirke. I motsetning til Backer-kirkene har den vesttårn (muligens takrytter), koret i øst (eller øst-nordøst) er rett avsluttet om flankert av små sakristier. Kapellet har ifølge Kirkesøk 210 sitteplasser. Ifølge kirkeleksikonet er kapellet restauraert i 1951 og 1980 og påbygget i 1987 og 1990.

Interiør og inventar
Kapellet har orgelgalleri i vest, og koråpningen er rundtbuet. Korgulvet er hevet et lite trinn over skiepts gulv, og den åttekantede prekestolen står i koråpningens høyrekant.

Altertavlen har et getsemanebilde malt av Jon Haugen i kopi etter Heinrich Hofmann. I korvinduet er et glassmaleri fra Tyskland (Aug. Albertsen og Ferd. Müller, ifølge kirkeleksikonet) med et korsfestelsesbilde. Døpefonten er formgitt av John J. Halgunset. Orgelet er bygget av Robert Gustavsson i 1990, og av de to klokkene er den ene støpt i Trondheim og den andre i Bochum.

Kirkegård
Kapellet står nokså nær kirkegårdens nordøstre hjørne på sørsiden av fylkesvei 65.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden