Namdalseid kirke

Bakgrunn
Namdalseid har hatt kirke siden middelalderen, men før dagens kirke ble oppført, stod kirkene på Elda (gnr./bnr. 138/8), noen kilometer lenger sør i bygda. I dag står kirken på Ås (gnr. 146). Middelalderkirken antas å ha vært en stavkirke, og det later til at den brant ned i 1690.

En ny kirke ble oppført i 1702–05. Denne ble av Gerhard Schøning (1774) omtalt som «Elidens Kirke» og av Jens Kraft (1835) som Eildens Annexkirke (i Beitstad prestegjeld). Sognenavnet ble ved kgl.res. av 30. desember 1853 endret fra Elda til Ås og senere ved kgl.res. av 10., juli 1894 fra Ås til Namdalseid. Litteraturen har ikke all verden å fortelle om gamlekirkens beskaffenhet. Det ble i 1850-årene besluttet å flytte kirkestedet og oppføre ny kirke. På det gamle kirkestedet er et minnesmerke i form av en alterstein som var gjenbrukt som gravminne. Den gamle kirkegården brukes fortsatt for søndre del av sognet.

Kirkebygg
Namdalseid kirke ble tegnet av Christian H. Grosch, og byggmester var Rasmus Overrein. Kirken ble vigslet den 19. august 1858. Det er en langkirke i tre som i dag har 350 sitteplasser, men den skal være oppført for 700. Noen detaljer er forenklet i forhold til Grosch’ tegninger. Kirken har vesttårn (i vest-sørvest) og fire partier med saltak som utgjør skip, kor (rett avsluttet) og sakristi (rett avsluttet). I tillegg til vestportalen med inngang gjennom tårnfoten har skipet inngang også på nordsiden.

Interiør og inventar
Det er orgelgalleri innenfor ingnangen i vest. Koret åpner seg mot skipet i sin fulle bredde, og korgulvet er tre trinn høyere enn skipets gulv. Søylerader langs kirkerommet gir det en viss tredelthet, og forskjeller i himlingens høyde bidrar til dette inntrykket. Det fremste søyleparet deler koråpningen i tre, men sidedelene er svært smale. Et krusifiks over koråpningen antas å være fra rundt 1300. Prekestolen står i høyredelen av koråpningen og har oppgang fra koret. Dekoren på stolen er malt av Ola Seter i 1967.

Altertavlen har et bilde malt av Louis og Eliot Kvalstad i 1929. Bildet er malt i kopi etter et bilde av Carl Bloch som gjernes tituleres som «Christus Consolator». Teksten under bildet lyder: «Kom til meg alle de som slit og hev tungt å bera! — hjå meg skal de få kvile dykk ut.» (Matt 11, 28) På korets østvegg, på hver side av altertavlen, henger dessuten to bilder fra 1600-tallet. Det ene viser korsfestelsen og oppstandelsen, det andre bebudelsen og kongenes tilbedelse.

Døpefonten har et gammelt dåpsfat (fra gamlekirken) i drevet messing. Motivet er Adam og Eva. Kirken har to klokker fra 1705. Et Gjermstad-orgel fra 1885 ble ca. 1934 avløst av et Lønseth-orgel. Dette ble så avsløst av et 16-stemmers Gangfløt-orgel i 1981 (innviet den 11.  november).

Kirkegård og omgivelser
Kirken er omgitt av kirkegården, og det er parkeringsplass på nordsiden. Er det kirkestuen fra 1903 som står helt vest på den? Det fantes tidligere også kirkestaller, men den siste ble revet i 1965. Som nevnt er også den gamle kirkegården i i bruk fortsatt.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden