Ruinen etter Munkeby kloster ligger et stykke øst for Levanger tettsted, i retning Okkenhaug. Klosteret stod drøyt ti–femten meter fra Levangselvas venstre bredd. Det som møter oss i dag, er ruinen etter klosterkirken. Steinene fra resten av anlegget er formodentlig for lengst gjenbrukt andre steder.
Cistercienserklosteret på Munkeby er omtalt («Monasterij in Munchaby») i 1475. Ifølge Jan Brendalsmo hos Riksantikvaren var imidlertid kirken ferdig oppført rundt 1150–60 for så å bli utvidet i 1170-årene og brenne på slutten av 1100-tallet. Så skal den ha blitt gjenoppbygget i 1470-årene før den ble vedtatt nedlagt i 1589 og så revet. Det ser ut til at kirken var i bruk som sognekirke frem til nedleggelsen, og det er ikke mye man ellers vet om cisterciensernes virksomhet i Levanger.
Selve kirkens form er lett å se på satellittbilder, og ellers finnes illustrasjoner av Gerhad Schøning og Lorentz Diderich Klüwer. Kirken var i bunn og grunn rektangulær med kor i øst, og på nord- og sørsiden (i overgangen mellom skipet og koret) var det kapeller, med klar siktlinje imellom kapellene. Dermed får hele bygget form av et latinsk kors.
Wikipedia forteller litt mer om klosterets og kirkens historie. Ruinen er i dag i Fortidsminneforeningens eie.
Dagens Munkeby kloster har en gjenkjennelseseffekt i navnet, men er et nytt prosjekt. Også her dreier det seg om cisterciensermunker. Disse produserer en utmerket ost som også kan kjøpes lokalt i munkenes eget utsalg, rundt halvannen kilometer sør for klosterkirkeruinen.
Kilder og videre lesning:
- Wikipedia
- Jan Brendalsmo: Kildegjennomgang: Middelalderske kirkesteder i Nord-Trøndelag (Riksantikvaren, 2016), s. 81–82
- RiksantikvarensKulturminnesøk
- Terje Forseth: En reise gjennom norsk byggekunst: Fortidsminneforeningens eiendommer gjennom 150 år (Riksantikvaren og Fortidsminneforeningen, 1994; IBSN 8290052448), s. 143–146
- Fortidsminneforeningen
- Lokalhistoriewiki