Bakgrunn
Navnebruken kan være forvirrende, men det later til at sognet heter Orkland og kirken Moe, selv om Orkland-navnet er brukt i enkelte kartverk også. Vi er i den delen av Orkland kommune som inntil 2020 het Orkdal. Dagens kirkested er et par kilometer nord for Svorkmo på vestsiden siden av Orkla. Dagens kirke er den tredje i rekken.
Kirke nr. 1
En kapellkirke ble i 1675 innviet på Skankebakken for bergverksarbeidere på Svorkmo. En tegning tyder på at dette var en korskirke med takrytter over krysset og et lite våpenhus i vest. 3. juni 1816 raste kirkegården ut, og kirken gikk visst også med uten at mye av inventaret ble reddet, da tømmeret ble brukt til flomsikring. En bauta er reist på Skankebakken til minne om denne kirken.
Kirke nr. 2
Etter flommen ble det oppført en åttekantet kirke på Smedhaugen, cirka en kilometer nord for det gamle kirkestedet. Smeltehytta på Svorkmo ble etterhvert nedlagt, og kirken var uansett for liten for sognet etter datidens bestemmelser. Den var i bruk i bare femti år og ble revet i 1866 da ny kirke ble oppført ved ekserserplassen på Moe.
Dagens kirke
Moe kirke ble tegnet av byggmester Ole Fredriksen Rømmesmo og Børre Thorstensen Wulvig, og byggingen kom etter noen forsinkelser i gang i 1866. Kirken ble innviet den 28. desember 1867. Det er en korskirke i tre som ifølge kirkeleksikonet har hele 700 sitteplasser, men Kirkesøk nøyer seg med å angi 310. Undersøkte kilder sier ingenting om byggeteknikk. Kan vi gå ut fra at det er bindingsverk? I alle fall er det panel på veggene både utvendig og innvendig, og stilen er sveitser. Kirken har vesttårn, koret er polygonalt avsluttet, og det er sakristi i øst.
Interiør
Inne i kirken er det gallerier i vest og i de relativt korte tverrskipene. Fire søyler bærer takkonstruksjonen ved krysset, selv om det ikke er noen takrytter der. Takhimlingen over krysset er hevet i forhold til i resten av kirken, og et kors som var festet der, er nå øverst på altertavlen. Korgulvet er to trinn høyere enn skipets gulv, og det er er korskranke som går et stykke opp på veggen bak prekestolen. Kirken ble omfattende reparert under ledelse av John Tverdahl i 1958–59.
Inventar
Hos prostiet heter det at alterutstyret og klokkene ble overført. Den ene klokken fra verkskirken var sprukket og ble omstøpt. Sentralt inventar ble imidlertid nylaget. Altertavlen ble tegnet av Christian Christie. Prekestolen står ved sørveggen like utenfor koret og har oppgang fra koret. Stolen har evangelistbilder. Døpefonten er avbildet på prostiets nettsted, uten at det gjøres rede for opphavet.
I 1977 fikk korvinduene glassmalerier laget av Veslemøy Nystedt Stoltenberg. Orgelet (14 stemmer, to manualer og pedal) er ifølge Norsk orgelregister bygget av Rieger-Kloss. Av de to kirkeklokkene er den ene helt fra verkskirkens tid, støpt av Otto Møller i 1675. Den andre ble omstøpt ved Trolla Brug i 1867.
Kirkegård
Kirken er omgitt av kirkegården, og nordvest for kirken står et bygg som ser ut til å være bårehus med toalett.
Jubileum
150-årsjubileum ble feiret i 2017.
Kilder og videre lesning:
- Kirker og kirkeliv: Orkdal, Orkland, Orkanger og Geitastrand (Utvandringsfestivalen, 2000)
- Alf Henry Rasmussen: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon (Vanebo forlag, 1993), s. 240
- Kirkesøk
- Hemneslekt (gravregistrering)
- Arkivverket: Prestegjeld og sogn i Sør-Trøndelag