Malvik kirke

Malvik kirke
Foto: Cato Edvardsen, fra Wikimedia Commons

Bakgrunn
Malvik (gnr. 9) har vært kirkested siden middelalderen. Kirken er indirekte omtalt i forbindelse med en skyldpart i 1432. I 1646 beskrives en trekirke med rektangulært skip med takrytter og med smalere, rektangulært kor. Dette kan ha vært en stavkirke, og den ble revet i 1654 og erstattet med en tømmerkirke, som ble vigslet i 1656. I 1843 ble det vedtatt å bygge ny kirke. Dagens kirke ble oppført på gamlekirkens tuft og ble vigslet den 18. november 1846. Ifølge Kulturminnesøk kan det tenkes at det er benyttet en typetegning av Linstow, skjønt Malvik kommune sier at Kongsberg kirke er forbildet.

Kirkebygg
Malvik kirke er en laftet korskirke med 550 sitteplasser. Kirken har vesttårn, og koret er rett avsluttet. Tre av korsarmene har valmtak, mens den vestre har saltak og tårnet pyramidetak.

Interiør og inventar
Innvendig er det galleri i vest samt i tverrarmene. Koret er i østre korsarm, og korgulvet er hevet et lite trinn over skipets gulv. Ifølge kirkeleksikonet er to altertavler, skjønt bildet på Kirkesøk ser ut til å vise bare én i bruk, men dessuten en rekke store bilder på veggen bak. Prekestolen og døpefonten overført fra gamlekirken. Den ene kirkeklokken, støpt av Arent Hedemark i 1801, er formodentlig også overført, mens den andre sies å være støpt av Wisløff og Olsen i 1901. Orgelet er bygget av Norsk Orgel- og Hamoniumfabrikk ca. 1958. Det skal finnes flere malerier som er overført fra gamlekirken. Kan det være disse som henger på alterveggen?

Kirkegård og omgivelser
Kirken er omgitt av kirkegården. Vest for kirken står et bårehus med pyramidetak (tegnet av John Tverdahl, oppført 1951). På parkeringsplassen vest for kirken står et servicebygg, og nord for det er kirkestuen.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden