Leka kirke

Bakgrunn, tidligere kirker
På øya Leka helt nord i Trøndelag har det stått kirke siden middelalderen. Den stod på Leknes (gnr. 15) og er omtalt i 1589, men dagens kirke har overtatt et alterskap fra 1520- eller 1530-årene, så det er ingen tvil om at første kirke var førreformatorisk. (I et jubileumshefte fra 1967 hevdes det faktisk at stedet må antas å ha hatt kirke siden 1020, men at den stod på Skei (gnr. 16) før det kom kirke på Leknes.) Leka var på 1500-tallet anneks til Nærøy, men fikk eget prestegjeld på 1800-tallet.

Rundt 1630 stod kirken til nedfalls, og kirkestedet ble i 1634 flyttet til der dagens kirke står, på Husby (gnr. 17) noe lenger sørøst. Undersøkt litteratur sier ikke så mye om 1600-tallskirkens beskaffenthet, men den brant ned etter lynnedslag den 12. februar 1864 og forsvant med det ut av historien. Skal vi anta at det var en laftekirke? Nevnte alterskap og noen malerier ble reddet ut av kirken før den ble helt overtent. Kommunen kjøpte for øvrig kirken og rettighetene som fulgte med den, av den private eieren i 1866, altså etter brannen.

Dagens kirke
Dagens kirke er oppført av byggmester Knut Grudt, som skal ha tatt utgangspunkt i typetegninger av Jacob Wilhelm Nordan. Kirken ser ut til å ha blitt oppført svært raskt over sommeren 1867 og ble vigslet den 27. oktober uten at den var helt ferdigstilt. Det dreier seg om en laftet langkirke som ifølge Kirkesøk har 202 sitteplasser. Kirkeleksikonet fra 1993 opererer med 340 plasser, så vi må vel anta at dette er redusert over tid bl.a. som følge av branntekniske hensyn. Kirken har tårn i vest-sørvest, og koret er rett avsluttet. Kirken ble restaurert i 1930 og 1961.

Interiør og inventar
Det er orgelgalleri innenfor vestinngangen, og koret åpner seg mot skipet i sin fulle bredde. Korgulvet er hevet to trinn over skipets gulv, og prekestolen står i koråpningens høyrekant og har oppgang gjennom en sakristidør.

Av korrespondansen fra tiden da kirken var nyoppført, fremgår det at menigheten ønsket å ta i bruk det gamle alterskapet som altertavle, men at de ansvarlige herrer ikke hadde spesielt høye tanker om det. Det står i dag ved østveggen i nordre sideskip, og kirken fikk en nygotisk altertavle, slik det var vanlig på den tiden. Bildet er malt av Even Ulving i 1893 i kopi etter et bilde av Carl Bloch. Teksten under bildet lyder: Tekst: Kommer til mig! Matt. 11, 28

Døpefonten er i likhet med prekestolen på alder med kirken, og ifølge kirkeleksikonet har kirken en klokke støpt av Larø-Rustad i 1872 og et Vestlandske-orgel fra 1967 (samme informasjon i Norsk orgelregister ), skjønt i jubileumsheftet tilskrives orgelet Vestre.

Kirkegård og omgivelser
Kirken er omgitt av kirkegården der den står på østsiden av fylkesvei 7132. Prestegården er ikke omtalt hos Opplysningsvesenets fond og ser ut til å være solgt. Den skal være pusset opp i nyere tid og brukes bl.a. til overnatting samt at det anlegges (eller er anlagt?) et hageanlegg.

Kildre og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden