Kolvereid kirke

Bakgrunn
Kolvereid var tidligere egen kommune. Etter diverse fradelinger ble den slått sammen med flere nabokommuner til Nærøy kommune i 1964, og denne ble slått sammen med Vikna kommune til Nærøysund i 2020. Kolvereid tettsted har nå bystatus, og kommunesenterfunksjonene er fordelt mellom Kovlereid og Rørvik.

Kolvereid har hatt kirke i noen hundre år, og kirkestedet er på gnr. 25 (Kolvereid). De tidligere kirkene stod imidlertid på den andre siden av Foldavegen. Den eldste kjente kirken er omtalt i 1597 som «et Korshus», og det antydes hos Riksantikvaren at grunnen til at den ikke er nevnt i Reformatsen (1589), har med status å gjøre. Det fantes for eksempel en rekke fiskeværskirker eller -kapeller som ikke hadde landskyld eller andre faste inntekter.

Korshuset ble avløst av en kirke i 1656, og denne ble formelt vigslet først i 1658. Dette var en laftet langkirke som ble omfattende endret i 1811. Visstnok ble den tatt ned og satt opp igjen, og lengden ble fordoblet med et laftet påbygg. Da dagens kirke ble oppført, ble gamlekirken tatt ned og flyttet til gården Bogen sør for Oppløyfjorden og så i 1965 flyttet til Lund (som Lund kapell).

Kirkebygg
Kirkesøk krediterer Jacob Wilhelm Nordan som arkitekt for dagens Kolvereid kirke. Kulturminnesøk antyder at Rasmus Overrein kan ha vært byggmester, muligens på grunn av likhetstrekk med Namdalseid kirke, som Overrein oppførte etter tegninger av Christian H. Grosch.

Det dreier seg i alle fall om en laftet langkirke som ifølge Kirkesøk har 280 sitteplasser. Kirken ble vigslet i 1874, og ifølge kirkeleksikonet ble den påbygget i 1989. Orienteringen er fra nord-nordvest til sør-sørøst. Kirken har tårn i førstnevnte retning, med utbygg på hver side (er det disse som er fra 1989?). Koret er rett avsluttet og har et rett avsluttet sakristi i forlengelsen.

Interiør og inventar
Det er orgelgalleri innenfor inngangen. Det går to søylerader gjennom kirkerommet på langs, uten at rommet egentlig fremstår som treskipet. Koret er litt avskjermet på sidene, og korgulvet er hevet tre trinn over skipets gulv. Den åttekantede prekestolen er til høyre for koråpningen og har oppgang gjennom korveggen. Den er ifølge kirkeleksikonet laget av Martin Hennissen i 1953. Samme datering har den sekskantede og kalkformede døpefonten.

Altertavlen har et getsemanemotiv med Jesus i bønn og en trøstende engel. Bildet sies å være på alder med kirken, uten at malerens navn oppgis. Teksten under bildet lyder: «Jesu Kristi Guds Sons blod reinsar oss frå all Synd» (jf. 1 Joh 1, 7).

Ifølge orgelregisteret hadde kirken et ni stemmers Brødrene Torkildsen-orgel fra 1909 før dagens orgel (13/II + P) ble levert av Norsk Orgel- og Harmoniumfabrikk i 1973. Den ene klokken er ifølge kirkeleksikonet støpt i 1730, den andre i 1887 (ved Laxevaags Værk).

Kirkegård og omgivelser
Kirken står i kirkegården nordvestre hjørne, og det er parkering på nordsiden. Øst for parkeringsplasse står et servicebygg. Prestegården ligger et par hundre meter vest for kirken.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden