Husaby kirke

Husaby kirkeruin
Foto: Sissel Ramstad Skoglund, fra Kulturminnebilder.no

Einar Tambarskjelve bodde ifølge Snorre (Olav den helliges saga, kap. 39) på Husaby eller Huseby i Skaun kommune rundt år 1000. Det finnes imidlertid ikke mange gamle skriftlige belegg for kirke på stedet, og det er høyst usikkert hvorvidt det fantes noen slik på Einars tid, selv om det står en minnebauta over ham på stedet. Av eldre vitnesbyrd om kirken er det viktigste et diplom fra 1391. På 1700-tallet forteller Gerhard Schøning: «Strax sønden for den [gården] staaer en Levning af en Steen-Muur, opført af hugne, eller som hugne dannede Steene udvendig, men indvendig fyldt med smaae og runde Steene […] Den Beretning er derfor riimelig, at her har tilforn staaet en Kirke, om til privat, eller almindelig Brug, er uvist.» Senere er den også beskrevet som en borgruin, og en lokal tradisjon ville ha det til at borgen på et tidspunkt var gjort om til kloster, og at klosteret ble nedlagt etter at en munk drepte prioren foran alteret.

Ruinen er bare noen hundre meter nordøst for Skaun kirke, og hos Riksantikvaren forklares litt om kompliserte lokale sognegrenser. Vi har ikke all verdens kunnskaper om bygningen. Undersøkelser på 1800-tallet tyder på at kirken brant en gang etter 1450, og ruinen er temmelig nedbrutt. Det antas at det dreide seg om en romansk kirke med rektangulært skip og et tilnærmet kvadratisk kor, og hos Riksantikvaren foreslås byggetidspunkt tentativt til 1140–1180. Korgulvet skal senere ha blitt hevet og en trapp med tre trinn satt inn i koråpningen.

Av kulturhistorisk interesse ellers er det at Sigrid Undset la deler av handlingen i Kristin Lavransdatter til Husaby gård, og det arrangeres hvert år en festival i den forbindelse. Olsokgudstjenester avholdes ved ruinen.

Husaby kirkeruin
Foto: Sissel Ramstad Skoglund, fra Kulturminnebilder.no

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden