Bakgrunn
På Hitra kan man føle seg hensatt til Bysants. Da Dolm kirke brant natt til 3. februar 1920, ble det etter bare syv dager vedtatt å flytte kirkestedet over Dolmsundet til Melandsjø, der en hjelpekirkegård var tatt i bruk den 28. mai 1904. Slikt blir det strid av, men byggetillatelse ble gitt mot at kommunen forpliktet seg til å ta ansvar for kirkeruinene på Dolm. Det fortelles at Claus Hjelte fikk arkitektoppdraget uten konkurranse fordi han var kjent fra tidligere oppdrag og ellers hadde et godt ry. Kirken ble innviet den 15. desember 1927. Dette var hovedkirken i Hitra prestegjeld, og Hitras eldste kirke skal i sin tid ha stått på gården Amundarås eller Omdås, ikke så langt unna.
Kirkebygg
Hitra kirke er en korskirke i stein (lokal sådan). Samtidig er bygningskroppen nesten kvadratisk. Det betyr at det er plass “til overs” i de fire hjørnene mellom korsarmene, og de er brukt til andre rom. Det er imidlertid lengdeakse fra vest mot øst, og gavlvegger sprenger seg ut av kvadratet i disse retningene. Midtdelen (mellom korsarmene) er høyere enn resten og har en kuppel på toppen med et kors på taket. Det er dette som gir det bysantinske preget. Det er innganger i nordre og søndre våpenhus (hjørnerommene i vest). Fra våpenhusene er det dører inn i kirkerommet (både vestre korsarm (skipet) og tverrarmene, og det er trapper opp til galleriene (i tre av korsarmene). Kirken har 400 sitteplasser.
Interiør og inventar
Kirkerommet har tønnehvelv. Veggene er hvitpusset (?) på innsiden, mens steinene altså er synlige på utsiden. Det er kor i østre korsarm og sakristi og rom for kirketjener i smårommene på hver side. Fargeskjemaet er gjennomført, og inventaret føyer seg etter arkitekturen. Alterbildet viser Jesus som den gode hyrde. Prekestolen henger på hjørnet mellom koret og søndre korsarm. Orgelet på vestgalleriet er ifølge kirkeleksikonet bygget av Martin Lønseth i 1929.
Kirkegård
Kirken ligger på en bakketopp med utsikt over havnen og sundet. Kirkegården ble altså tatt i bruk allerede i 1904, og gravfeltene ligger spredt i tre hovedkonsentrasjoner på sørsiden av kirken. Det står et servicebygg øst for kirken, og det er parkering vest for kirkegården.
Kilder og videre lesning:
- Einar Dahle og Jiri Havran: Kirker i Norge, bind 6: Modernismen. 1900-tallet (ARFO, 2008), s. 58–63
- Wikipedia
- Alf Henry Rasmussen: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon (Vanebo forlag, 1993), s. 254
- Kirkesøk
- Jan Brendalsmo: Kildegjennomgang: Middelalderske kirkesteder i Sør-Trøndelag fylke (Riksantikvaren, 2016), s. 23–26
- Riksantikvarens Kulturminnesøk om Hitra kirkested
- Riksantikvarens Kulturminnesøk om Undås kirkested
- Hitra kirkelige fellesråd
- Svein Bertil Sæther: Fillan Kirke — to hundre år 1789–1989 (Fillan menighetsråd / Hitra bygdesamling, 1989), særlig s. 12