Ved Grinde eller Grinni (gnr. 70 = 257), vest for nåværende Horg kirke, var det kirke i middelalderen. Den var anneks til Støren. Kanskje ble den første kirken offer for jordraset og den etterfølgende flommen i 1345. I så fall ble formodentlig en ny kirke oppført i etterkant av dette, det vil si omkring Svartedauden
Eldste omtale er som «Grinie k:» i Olav Engelbrektssons jordebok (1533). Reformatsen (1589) fastslår at «Grinie ligger fra hoffuedkircken j mijll nord», for så å fortelle at 39 bønder sogner til kirken og betaler landskyld for å holde prest. De har også vedlikeholdsplikt «och skall holde alle kirckerne med vin och brød.» Kirken(e) antas på generelt grunnlag å ha vært en stavkirke (ev. to), men konkrete rester later til å mangle, og i jubileumsboken om Horg kirke nøyer forfatteren seg med generelle skildringer av den slags stavkirke som kan tenkes å ha stått på stedet.
Eldste kjente innføring i kirkestolen (protokoll med regnskaper) ser ut til å være fra 1646, og i 1649 ble inventaret gjennomgått. Da ante man nok at det led mot slutten for kirken. Det ble lagt planer om å erstatte Grinde-kirken og kirken på Foss med én enkelt kirke, og i 1665 ble kirkestedet besluttet lagt der Horg kirke nå står — eller strengt tatt rett nord for den, der det ble oppført en Y-kirke som ble vigslet i 1670. Dette er nær der Grinde-kirken stod, bare på den andre siden av Gaula. Grinde-kirken ble formodentlig revet omkring denne tiden.
En lesepult som etter tradisjonen skal ha vært brukt i kirken, er oppbevart ved Grinde. I Oldsaksamlingen er den såkalte Grindesteinen, som har innskrifter med både runer og latinske bokstaver. Denne ble observert av Gerhard Schøning da han besøkte Skålvoll ved Støren i 1775 og lå siden i en stabburstrapp før den ble innsendt i 1865.
Kilder og videre lesning:
- Ola Storhaugen: Horg kirke 100 år i 1993 (Horg menighet, 1993), særlig s. 14ff.
- Jan Brendalsmo: Kildegjennomgang: Middelalderske kirkesteder i Sør-Trøndelag (Riksantikvaren, 2016), s. 109–110
- Riksantikvarens Kulturminnesøk
- Arkivverket: Prestegjeld og sogn i Sør-Trøndelag