Bakgrunn
Foldereid inngikk i 1589 i Nærøy prestegjeld, men ble i 1797 med over i det nyutskilte Kolvereid prestegjeld. Foldereid ble egen kommune da denne ble utskilt fra Kolvereid i 1886. I 1964 ble så Foldereid og flere nabokommuner slått sammen under Nærøy-navnet. Foldereid har hatt kirke siden middelalderen. Kirken har alltid stått ved gården med samme navn (gnr. 131), men de tidligere kirkene stod ved bnr. 3, ved Gammelkjerkgården, knapt hundre meter lenger sørvest og på den andre siden av Foldavegen. «Follens kircke» er omtalt i Reformatsen (1589) som anneks til Nærøy. Middelalderkirken var en trekirke — formodentlig en stavkirke — og den ble avløst av en ny trekirke i 1675. På midten av 1800-tallet var denne kirken for liten, og ny kirke ble oppført på Kjerkhaugen og vigslet i 1864. Den er tegnet av Christian H. Grosch.
Kirkebygg
Foldereid kirke er en laftet langkirke med 170 sitteplasser. Den har tårn i nordvest, og koret er rett avsluttet og flankert av små sakristier under samme saltak.
Interiør og inventar
Det er orgelgalleri innenfor inngangen, og søylerader gir kirken et visst treskipet preg. Koret åpner seg mot skipet i sin full bredde, og korbuen er som en litt flattrykt rundbue. Korgulvet er hevet to trinn over skipets gulv.
Den åttekantede prekestolen står til høyre for koråpningen og har oppgang gjennom veggen fra sakristiet. Også døpefonten er åttekantet.
Altertavlen er fra 1963 og er av kirkeleksikonet kreditert «Konservator Sæther». Menes Ola Seter? Tavlen er tredelt og har et korsfestelsestablå i midten med Maria og Johannes i hvert sitt felt ved siden av.
Ifølge kirkeleksikonet har kirken et pneumatisk Olsen & Jørgensen-orgel fra 1898. Orgelregisteret antyder at det dreier seg om et pneumatisk orgel fra ca. 1963. Kan det tenkes at et gammelt Olsen & Jørgensen-orgel ble restaurert eller ombygget på den tiden? Kirken sies å ha to klokker støpt av O. Olsen & Søn i 1912.
Kirkegård og omgivelser
Kirken står langt sør på kirkegården. Et stykke nord for den står et servicebygg, og på vestsiden er det parkeringsplass.
Kilder og videre lesning:
- Jan Brendalsmo: Kildegjennomgang: Middelalderske kirkesteder i Nord-Trøndelag fylke (Riksantikvaren, 2016), s. 166–167
- Nærøysund kirkelige fellesråd
- Kirkesøk
- Wikipedia
- Alf Henry Rasmussen: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon (Vanebo forlag, 1993), s. 208
- Riksantikvarens Kulturminnesøk om nåværende kirkested
- Riksantikvarens Kulturminnesøk om det tidligere kirkestedet
- Arkivverket: Prestegjeld og sogn i Nord-Trøndelag