Bakgrunn
Ekne-bygda ligger vest i Levanger kommune, i det som tidligere var Skogn kommune. Fra middelalderen av hadde kirkene i Ekne stått på Gevik/Jevik (gnr. 162). Utover 1800-tallet begynte kirken å bli for liten for det økende folketallet, og fra rundt 1870 begynte man å diskutere oppføring av ny kirke. I 1890 ble arbeidet konkret med komiténedsettelse, og siste gudstjeneste i kirken på Gevik ble holdt på bededagen i 1892. Høsten 1892 ble gamlekirken revet.
Det ble besluttet å oppføre den nye kirken på Ner-Falstad (gnr. 153). Oppdraget med å bygge den gikk til O.M. Günther, og byggmesteren krediteres som arkitekt på bl.a. Kirkesøk. I utgangspunktet var det meningen at brukbare materialer skulle gjenbrukes, men det fortelles at mye av materialene fra gamlekirken ble brukt ved en skole som byggmesteren oppførte på den tiden. Ny Ekne kirke ble vigslet den 27. juni 1893.
Kirkebygg
Ekne kirke er en langkirke i tre (bindingsverk?) med 250 sitteplasser. Den har vesttårn flankert av trappehus (?). Koret er polygonalt avsluttet og flankert av sakristier. Kirken er kledd med panel utvendig og innvendig. Kirken ble omfattende restaurert i 1953–55 med ny vigsling den 21. august 1955. Den er naturligvis pusset opp også ved flere andre anledninger.
Interiør og inventar
Det er orgelgalleri i vest. I øst åpner koret seg mot skipet i sin fulle bredde, og korgulvet er hevet to trinn over skipets gulv. Ved den store restauraringen i 1953–55 ble koret pusset opp og malt. Den gamle prekestolen ble byttet ut og en ny prekestol laget på verkstedet til Jakob Falstad, med treskjærerarbeid av Einar Svee og maling av Ola Seter. Stolen er til høyre for koråpningen og har oppgang gjennom sakristiveggen. Seter malte også galleribrystningen (i 1956) og orgelprospektet.
Døpefonten er fra like før restaureringen, tatt i bruk i 1950. Den er tegnet av John Tverdahl og fremstilt av Einar Svee på verkstedet til Jakob Fjeldstad, mens Einar Fjeldstad har malt den.
Altertavlen ble opprinnelig skåret av Lars Pedersen i 1704 og ble utstyrt med tre bilder som viser (nedenfra og opp) nattverden, korsfestelsen og himmelporten. Ifølge jubileumsboken ble tavlen endret i 1834 og 1865. Sistnevnte år ble bildene byttet ut med korsfestelsesbilder malt av Erich av Valene. Et bilde fra tidlig 1900-tall ser ut til å vise en helt annen tavle i kirken, men jubileumsboken kan tolkes som at den opprinnelige tavlen ble brutalt tilpasset, og at dagens tavle er en rekonstruksjon tegnet av John Tverdahl, med treskjærerarbeid av Oscar Lynum og malerarbeid av Ola Seter. En viss usikkerhet består i at jubileumsboken ett sted sier at tavlen er «restaurert», mens det et annet sted står: «Både altertavla og alterbildene i dag er kopi av denne.» Noen figurer og detaljer er åpenbart rekonstruert, men gjelder det også selve tavlen eller bare deler av den?
Tavlen bærer årstallene 1704 og 1952 på sidevingene. Trestatuene på hver sin side av korsfestelsesbildet viser Moses (normalt med tavle, skjønt det kan se ut som sverd pga. fotovinkelen) og Johannes (bok med lam; ikke Johannes Døperen, slik det står i jubileumsboken). Ved siden av himmelfartsbildet ser vi Paulus (med sverd) og Peter (med nøkkel). Øverst troner en kristusfigur. Skjønt troner og troner: Det ser ut som han står nokså avslappet og lener seg over kanten med en bok i det ene hånden og visende fredstegn med den andre.
Klokkene er overført fra gamlekirken. Den ene er støpt i 1743, den andre i 1866 (ved Trolla Brug). Da kirken var ny, fikk den et 13 stemmers orgel bygget ved Isachsen & Renbjør Harmoniumfabrikk i Levanger. I 1952 ble dette byttet ut med et Brødrene Torkildsen-orgel fra 1952 (11 + 1tr/II+P, deres opus 84). En rekke andre inventargjenstander er omtalt i jubileumsboken.
Kirkegård og omgivelser
Kirken står langt nord på kirkegården, som ikke er spesielt full. Det er parkeringsplass på nordsiden. På kirkegården, øst for der gravene er konsentrert, står et lite hus. Det ser ut til at kirkegården på det gamle kirkestedet også er i bruk, eller i det minste holdes i hevd.
Kilder og videre lesning:
- Harald Dalen m.fl.: Ekne kirke 100 år 1893–1993 (Ekne sogneråd, 1993)
- Kirkesøk
- Alf Henry Rasmussen: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon (Vanebo forlag, 1993), s. 227
- Jan Brendalsmo: Kildegjennomgang: Middelalderske kirkesteder i Nord-Trøndelag fylke (Riksantikvaren, 2016), s. 75–76 (om det gamle kirkestedet)
- Riksantikvarens Kulturminnesøk
- Ekneinfo.com
- Arkivverket: Prestegjeld og sogn i Nord-Trøndelag