Bakgrunn
Bartnes på østsiden av Beitstadsundet var i sin tid i Beitstad kommune, som ble innlemmet i Steinkjer i 1964. Dagens kirkebygg er ikke så gammelt, men rundt 1660 ble kirkestedet for Reit for en periode flyttet over fjorden til Bartnes. Så på midten av 1800-tallet ble kirken tatt ned og gjenoppført som Malm kirke og tatt i bruk i 1851. Da den noen få tiår senere ble funnet å være for liten der, ble den på nytt tatt ned, og materialene ble brukt til oppførelsen av Skålvær kirke på Helgelandskysten. Kirkegården på Bartnes ble imidlertid beholdt som hjelpekirkegård. Dagens kapell kom til mye senere. Steinkjerleksikonet vet å fortelle at det ble finansiert av ni søsken fra gården Ner-Granhus.
Kirkebygg
Bartnes kapell ble tegnet av John Aasum, oppført av byggmester Petter Folden og vigslet den 31. juli 1960. Det er en langkirke med 70 sitteplasser, oppført i teglstein der ytterveggene er pusset med unntak av kortveggen med inngang. Innvendig er de upusset. Orienteringen er omtrent fra øst-nordøst til vest-sørvest, og kapellet har en bitteliten takrytter på mønet ved inngangen som markereer at det dreier seg om et kirkebygg.
Interiør og inventar
Det er galleri over inngangspartiet, og kirkerommet er møblert med stoler. Koret åpner seg mot skipet i sin fulle bredde. Korgulvet er et lite trinn høyere enn skipets gulv, og korområdet er som et podium som stikker litt utenfor sin lille krok. Mye av inventaret er på alder med kapellet.
Alteret har en billedfrise som i likhet med krusifikset på korveggen er skåret av Oscar Lynum i 1960. Døpefont og brudestoler sies å være laget av Petter Folden. Prekestolen er i samme stil, så vi må vel anta at byggmesteren sørget for den også. (Kirkeleksikonet ser ut til å kreditere arkitekten, så det er mulig at han også formgav noe av inventaret.) Kapellet sies å ha et digitalt orgel fra 1989 av merket Cantor og én klokke av uspesifisert opphav.
Kirkegård og omgivelser
Kapellet står helt sør på kirkegården, som ikke er spesielt stor der den ligger mellom gårder og jorder. I 2008 ble det avduket en felles gravstein for Granhus-søsknene på kirkegården.
Kilder og videre lesning:
- Steinkjer kirkelige fellesråd
- Kirkesøk
- Wikipedia
- Alf Henry Rasmussen: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon (Vanebo forlag, 1993), s. 220
- Riksantikvarens Kulturminnesøk
- Steinkjerleksikonet
- Jan Brendalsmo: Kildegjennomgang: Middelalderske kirkesteder i Nord-Trøndelag fylke (Riksantikvaren, 2016), s. 107–108
- Arkivverket: Prestegjeld og sogn i Nord-Trøndelag