Bakgrunn
Agdenes skal ha hatt kirke i middelalderen, men den lå 13 kilometer nordøst for dagens kirkested. Kong Øystein skal ifølge Magnussønnenes saga (kap. 14) ha latt oppføre en kirke og anlegge en havn og et festningsanlegg ved gården Agdenes (gnr. 1). Dette skal være eneste skriftlige omtale fra gammel tid, og folk som har lett etter rester, har hatt varierende hell. For eksempel klarte Gerhard Schøning ikke å lokalisere stedene med sikkerhet eller finne bekreftelse på dem i lokale tradisjoner. Andre skal ha funnet rester av en tuft som i dag ikke lenger er synlig, men er bekreftet med stikkprøver og prøveutgravinger. Lite synes ellers kjent om denne kirken.
Nærmere våre dager har Agdenes sognet til Ørland før stedet fikk egen kirke. Den ble tegnet av Christian H. Grosch og oppført i 1846–47. Den skulle egentlig innvies den 24. mars 1848, men på grunn av et uvær som forsinket flere av deltagerne, skjedde det først den 27. Kirken het fra begynnelsen av Værnes etter gården der den ble oppført, men kirke og sogn endret navn til Agdenes i 1897. I 1967 ble så Agdenes eget prestegjeld, tre år etter at Agdenes kommune ble dannet. Agdenes ble fra 2020 en del av Orkland kommune.
Kirkebygg
Agdenes kirke er i dag en langkirke med vesttårn (eller sørvesttårn). Dette tårnet kom til i 1869. Opprinnelig hadde kirken takrytter midt på, og kirkeklokken ble ringt med et tau som hang ned i kirkerommet. Ifølge kirkeleksikonet fikk kirken et påbygg i 1982. Antall sitteplasser er i dag rundt 200 mot opprinnelig 329.
Interiør og inventar
Innvendig er det orgelgalleri innenfor inngangen. Koråpningen har tre spissbuer hvorav den midterste er størst. Prekestolen er til høyre for dette igjen og har oppgang gjennom en egen åpning i veggen.
Alterbildet viser Jesus i Getsemane og er malt av Wilhelm Bjørknes i 1915 i kopi etter et bilde av Heinrich Hofmann. Teksten under bildet lyder: «Skje ikke min vilje, men din» (jf. Luk 22, 42).
Prekestolen skal være på alder med kirken, mens døpefonten ifølge kirkeleksikonet er fra 1951. Kirkeklokken ble støpt av Lars Rustad i 1856. Orgelet er ifølge kirkeleksikonet fra 1916, uten at det sies hvem som har bygget det. Ifølge Nork orgelregister dreier det seg om et lite Olsen & Jørgensen-orgel fra 1913.
Kirkegård
Kirkegården strekker seg sørøstover fra kirken. Nordvest for kirken er det parkeringsplass. Sørøst for kirken er et lite hus som kan tenkes å være servicebygg.
Kilder og videre lesning:
- Orkdal prosti (side tatt av nettet)
- Wikipedia
- Alf Henry Rasmussen: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon (Vanebo forlag, 1993), s. 241
- Kirkesøk
- Jan Brendalsmo: Kildegjennomgang: Middelalderske kirkesteder i Sør-Trøndelag fylke (Riksantikvaren, 2016), s. 49–50
- Riksantikvarens Kulturminnesøk om tidligere kirkested
- Riksantikvarens Kulturminnesøk om nåværende kirkested
- Arkivverket: Prestegjeld og sogn i Sør-Trøndelag