Tovik kirke

Bakgrunn
Tovik var i Skånland kommune i Troms inntil denne ble slått sammen med det som var Tjeldsund kommune i Nordland til nye Tjeldsund kommune i Troms og Finnmark. Kravet om kirke på stedet vokste frem på slutten av 1800-tallet, da folk ønsket å slippe den til tider farlige ferden over fjorden til Trondenes. Da det i 1896 ble vedtatt å oppføre ny og større Skånland kirke, var det flere steder som kappedes om å få kjøpe opp materialene til gamlekirken (som også hadde stått i Saltdal), men de ble regnet for å være for skrøpelige. Tovik overtok imidlertid en rekke inventargjenstander fra Skånlands gamle kirke.

Tovik kirke sies å være tegnet av ingeniør Nicolai O. Saxegaard, som satt i byggekomiteen for kirken. Stein ble kjørt frem i 1903 og grunnmuren murt i 1904. Byggmester for kirken var Mathias Hansen fra Harstad. Kirken stod ferdig sommeren 1905 og ble vigslet den 17. august.

Kirkebygg
Tovik kirke er en langkirke i tre med 200 sitteplasser. Orienteringen avviker ørlite fra vest/øst-aksen. Vest på skipets møne er en liten takrytter og vest for dette igjen et lite våpenhus. Koret i øst er rett avsluttet og flankert av sakristier.

Interiør og inventar
Det er orgelgalleri rett innenfor vestinngangen. Koret åpner seg mot skipet i sin fulle bredde, og korgulvet er hevet et par trinn over skipets gulv. Det er korskille i form av en lav skranke på hver side av midtgangen. Inventargjenstander er som nevnt overført fra Skånland.

Den barokke altertavlen antas å være utført i 1778. Den har et korsfestelsesbilde i storfeltet, og under bildet kan vi lese: «Det er fuldbragt.» (Joh 19, 30) Denne tavlen ble imidlertid satt inn i krien først i 1952 etter å ha blitt hentet fra Skånland i 1939. Opprinnelig hadde kirken en annen tavle som siden er overført til Sandstrand bedehus.

Den sekskantede prekestolen med evangelistbilder har samme datering. Døpefonten sies å være fra 1700. To kirkeklokker skal være fra 1924, og kirken sies å ha et Jørgensen-orgel fra 1960.

Kirkegård og omgivelser
Det er ikke kirkegård ved kirken. Renså gravplass eller kirkegård er et lite stykke lenger øst, på nordsiden av fylkesveien, og et stykke sør for samme fylkesvei ved Sandstrand er Kveldo eller Sandstrand gravplass/kirkegård, jf. kirkelig fellesråd og Allslekt.org.

Kilder og videre lesnig:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden