Tjeldsund kirke

Bakgrunn
Tjeldsund kirke er Tjeldsunds tradisjonelle hovedkirke. I den sammenheng er det imidlertid viktig å huske at Tjeldsund tidligere (fra 1909 til 2019) var en kommune i Nordland som i 2020 ble slått sammen med Skånland i Troms til nye Tjeldsund kommune i Troms. Kirkestedet er på Hol (gnr. 80), 3–400 meter sørøst for gårdstunet ute på Kjerkneset. Ifølge jubileumsboken om kirken er en kirke på Hol som muligens var fra 1200-tallet, nevnt i et skinnbrev fra 1417. Ellers er «Hols korszhusz» i Lødingen prestegjeld omtalt i Reformatsen fra 1589. Sognet var kjent som Hol annekssogn inntil Tjeldsund kommune i 1909 ble utskilt fra Lødingen. Da ser det ut til at Tjeldsund-navnet ble tatt i bruk for både sogn og kirke. Sognet ble ved kgl.res. av 24.11.1972 overført til Ofoten prestegjeld.

I 1703 skal en ny kirke ha blitt reist eller den gamle renovert. En langkirke ble innviet i 1768. Denne hadde ikke tårn, og koret hadde samme bredde som skipet. Kirken hadde også sakristi, og våpenhuset var bygget av materialer fra gamlekirken. Kirken skal ha målt 16 meter ganger 5 meter, og den stod nærmere sjøen enn dagens kirke. Denne kirken ble stående i knapt hundre år før den ble revet og materialene solgt til en som bygget seg fjøs og stabbur av dem.

Ny kirke ble tegnet av Christian H. Grosch og vigslet den 5. oktober 1862. (Dette er ifølge jubileumsboken, og det kan stemme, for dette var en søndag. Andre oppslag opererer med 1863, da. den 5. oktober var en mandag. For øvrig var det dåps- og nattverdsgudstjeneste dagen etter.) Dette var en tømret langkirke med vesttårn. Koret var like bredt som skipet, med gulvet hevet tre trinn. Kirken ble skadet under en orkan i 1882 så den så ut som et «skræmsel». Den ble likevel brukt inntil den ble revet (eller tatt ned, om man vil) i 1899.

Dagens kirke er tegnet av Ole Scheistrøen, og skal være oppført med så mye gjenbruk av materialer som det lot seg gjøre. Dette beskrives gjerne som en omfattende ombygging, og Scheistrøen stod også for oppførelsen. Grunnmuren ble gjort større, og resultatet er formodentlig en større kirke som skiller seg fra den forrige i endel detaljer. Det fortelles at noen arbeidere hadde oppfordret byggmesteren til å gjøre tårnet kraftigere, gitt at kirken var så værutsatt. Dette skjedde ikke, og allerede før kirken var ferdig, ble tårnet skadet og måtte delvis nyoppføres. Kirken ble vigslet den 24. oktober 1901.

I 1913, mens kirken var ganske ny, ble den utsatt for en storm eller orkan som flyttet tårnfoten rundt 30 cm på grunnmuren. Dette førte etterhvert til lekkasjer, og i 1938 ble deler av tårnet revet, og spiret ble erstattet med et enkelt pyramidetak. Etterhvert kom det imidlertid krav om at kirken måtte få tilbake sitt opprinnelige tårn slik Scheistrøen hadde tegnet det. Dette arbeidet ble gjennomført i 1991.

Kirkebygg
Tjeldsund kirke er en langkirke i tre med 422 sitteplasser: 305 i hovedskipet og 117 på galleriene. Kirken har vesttårn med små tilbygg på hver side. Koret er polygonalt avsluttet, og midt på hver av skipets langsider er korte utbygg som ser ut til å være våpenhus, med dører i skipets lengderetning (og utbyggenes sideretning). Men kirkerommet er altså møblert som langkirke.

Interiør og inventar
Interiøret er utpreget nygotisk med spissbuer og med søyler med kontrastfarge. Det er orgelgalleri innenfor vestinngangen, og galleriet strekker seg også et stykke langs langveggene. Koråpningen er spissbuet, og korgulvet er hevet to trinn over skipets gulv. Det er en lav skranke på hver side av midt gangen, og prekestolen står i koråpningens høyrekant.

Kirken fikk opprinnelig en nygotisk altertavle med et hvitt kors på sort, laget av Hans Stoltenberg. Denne står nå på et sidealter til venstre for koret sammen med en liten gipskopi fra 1864 av Bertel Thorvaldsens kristusstatue. Tavlen som brukes, kom på plass til jubileet i 1951 etter restaurering hos Riksantikvaren. Denne skal være fra 1700-tallet og er formodentlig overført fra tidligere kirker. Tavlen har et korsfestelsesbilde i storfeltet og nattverdsbilde på predellaen. Korsfestelsesbildet er flankert av trestatuer av Moses og Kristus. Nattverdsbildet er flankert av to småbilder som viser Jesus pågripes (t.v.) og Jesus i bønn i Getsemane. Skildringen av restaureringen hos Riksantikvaren kan tyde på at sidefeltene er rekonstruert. Tavlen var visstnok å se i våpenhuset før den ble sendt til restaurering.

Døpefonten sies i jubileumsboken å være vanskelig å datere, mens dåpsfatet skal være fra 1778. Den eldste kirkeklokken er støpt av Harmen Pasman i Lübeck i 1577. Den fikk en brist i 1942 og ble i 1949 sendt til det vi nå kaller Olsen Nauen, for reparasjon. Den andre klokken er støpt ved Fabriken ved Nidelven i 1862.

Orgelet i kirken er opprinnelig bygget av Eriksen & Svendsen i 1861. Det ble først brukt i Sarpsborg kirke fra 1864 (kirken hadde brent før orgelet var ferdig) og så i Tøyenkirken fra 1913 før det kom til Tjeldsund i 1931. Ifølge orgelregisteret har orgelet 12 stemmer (2 manualer og pedal). Litt utpå 1980-tallet var orgelet visstnok nesten umulig å spille på. Det ble restaurert av Ernst Junker frem mot 1992 og har etter det 13 stemmer. Det finnes også CD-innspilling av orgelet.

Kirkegård og omgivelser
Kirken står sør på kirkegården, som naturligvis er gammel, og som har en eldre gravhaug like innenfor porten. Tidligere kirker har stått andre steder på kirkegården, som dessuten er utvidet over tid. Kirkegården strekker seg nesten ned til sjøen.

Kilder og videre lesnig:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden