Bygda Sørrollnes på øya Rolla i Ibestad hadde tidligere bortimot 300 innbyggere, men fraflytting har redusert det til rundt 55. Det finnes imidlertid mange fritidsboliger, og det er fergeforbindelse til Harstad. Sørrollnes fikk kirkegård i 1936. På den tiden foregikk begravelsene for en stor del fra hjemmene, og bygda manglet et forsamlingshus utover den såkalte Samlingsstua, som skal ha vært «så lita og så dårlig at den knapt kunne brukes,» som det står i «Kirkene i Troms III». Lokale krefter arbeidet gjennom bygdelaget for kapell på Sørrollnes, og man tydde til typetegninger for kirkestue utarbeidet av firmaet Ric. Bjørn som allerede var godkjent av departementet. Kapellet ble vigslet 12. desember 1976. Kapellet er privateid og drives av en kapellforening, men med prester fra Ibestad.
Sørrollnes kapell er en langkirke med 110 sitteplasser (ifølge «Kirkene i Troms»; kirkeleksikonet sier 85). Orienteringen er omtrent fra Øst (svakt øst-nordøst) til vest, og det står en liten takrytter på mønet over inngangen. Eldre bilder viser kapellet som umalt (men muligens beiset), men det er i dag hvitmalt (eller hvitbeiset?).
Kirkerommet er møblert med stoler, og koret kan ved behov skilles fra resten av rommet med en foldevegg. Det finnes et lite sakristi og et lite kjøkken, men ingen adskilt menighetssal.
På fondveggen bak alteret er et enkelt trekors. Til høyre for dette henger et bilde som vi kjenner igjen fra mang en norsk altertavle, av Jesus i bønn i Getsemane. Det er malt i kopi etter Heinrich Hofmanns berømte bilde i Riverside Church i New York.
Prekestolen og døpefonten er begge på alder med kapellet. Prekestolen er av tre. Døpefonten er et enkelt trestativ med plass til dåpsfat. Klokken er en tidligere kirkegårdsklokke som kom til kapellet da det var nytt; den ringes manuelt. Kapellet har et harmonium som tidligere ble brukt i bedehuset Betania i Hamnvik.
Kirkegården ligger ikke umiddelbart inntil kapellet, men noen hundre meter lenger nord, på østsiden av Kirkegårdsveien. Der står et lite klokketårn. For øvrig er det gravhauger fra jernalderen i området rundt kapellet.
Kilder og videre lesning:
- Ronny Trælvik og Arne Ivar Hanssen: Kirkene i Troms III (Bok i Nord, 2017; ISBN 9788293393108), s. 140–145
- Alf Henry Rasmussen: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon (Vanebo forlag, 1993), s. 138
- Wikipedia
Litt om kapellet i boken om Ibestad kirke - Peder Gabrielsen: Jubileumsskrift for Ibestad kirkes 100-års jubileum 1881–1981 (1981), s. 63