Skibotn bedehuskapell

Bakgrunn
Skibotn bedehuskapell er det største kirkebygget i det som fra 1930 utgjør Storfjord kommune, til og med større enn Storfjord kirke. Det dreier seg om et læstadiansk bedehus som er påbygget en rekke ganger og vigslet som kirkebygg. Læstadiansk virksomhet i Skibotn skal ha begynt i 1850-årene. Det finnes forskjellige versjoner av historien om oppførelsen av bedehuset, men det skal ha blitt tatt i bruk i 1895 og ser ut til å ha vært kvadratisk med en side på 7 meter.Vigslet til kirkelig bruk ble bygget (etter flere utvidelser) den 22. juni 1931.

Kirkebygg
Skibotn bedehuskapell er en korskirke som ifølge kirkeleksikonet har 710 sitteplasser. Dette er flere enn Skibotns innbyggere, og det skyldes at det avholdes store læstadianske stevner i kapellet.

Interiør og inventar
Det er kor i østre korsarm, som er relativt kort, og korgulvet er et lite trinn høyere enn resten av kirkegulvet. Det er orgel på galleriet i vest, og også søndre og nordre korsarm har gallerier.

I 1931 hadde kapellet et enkelt kors ved alteret. Dagens altertavle, som viser korsfestelsen, ble malt av Eero Nelimarkka og gitt i gave til kapellet i 1950. Prekestolen i tre er ifølge kirkeleksikonet fra 1990 og døpefonten (også i tre) visstnok fra 1950, skjønt dåpsfatet ifølge «Kirkene i Troms» skal ha kommet til kapellet i 1931. Klokken er støpt av Olsen Nauen i 1970, og orgelet er bygget av Vestlandske orgelverksted i 1978.

Kirkegård og omgivelser
Området rundt kapellet er parkmessig behandlet, og vest for kapellet står et bygg som ser ut som et bolighus med tilbygg. Utenfor kapellet ble det i år 2000 satt opp en minnestein i forbindelse med 200-årsdagen for Lars Levi Læstadius’ fødsel der også predikantene Per Anders Nutti (Antin-Pieti) og Mattis Siikavuopio er minnet. Gravlunden i Skibotn er rundt en kilometer sør for kapellet. Den ble innviet som hjelpekirkegård på 1800-tallet. Riksantikvaren antyder 1881.

Kilder og videre lesning:



Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden