Salangen kirke

Bakgrunn, tidligere kirke
Salangen var en del av Ibestad kommune inntil området ble utskilt som egen kommune i 1871. Kirkemessig var Salangen anneks til Ibestad inntil de fikk eget prestegjeld ved kgl.res. av 17.6.1907 med Lavangen som anneks. Kirken er i kommunesenteret Sjøvegan.

Stedets første kirke ble tegnet av J.W. Nordan og tatt i bruk høsten 1864. Dette var en langkirke i tre med vesttårn, rektangulært skip, rett avsluttet kor og sakristi helt i øst. Særlig tårnet med den skråstilte lanternen var karakteristisk. Kirken ble påtent og brant ned kvelden den 21. september 1978 i en brann som beskrives som eksplosjonsartet.

Undersøkt litteratur sier ikke all verden om inventaret, men bilder i bygdeboken viser en typisk nygotisk altertavle og en relativt enkel prekestol som ser ut til å være åttekantet. Altertavlen hadde et korsfestelsesbilde malt av Hans Leganger Reusch til Ibestad kirke i 1842. Sognepresten fikk reddet bildet ut av den brennende kirken, og det kan se ut til at en gammel tredøpefont med fat også ble reddet ut — også den fra Ibestad — samt en døpefont som formodentlig kom til da kirken var ny. Ifølge orgelregisteret hadde denne kirken trolig først et Albrechtsen-orgel for så å få et Jørgensen-orgel i 1930.

Kirkebygg
Dagens Salangen kirke ble tegnet av Harald Hile. Grunnstein ble nedlagt i desember 1980, og kirken ble vigslet den 13. desember 1981. Salangen kirke er en langkirke i mur med 420 sitteplasser. Det dreier seg om en arbeidskirke som også inneholder menighetssal, ungdomssal, møterom, kontor, kirkestue, kjøkken og bårerom. Tredveårsjubileum ble feiret i 2011.

Interiør og inventar
Korpartiet utgjøres av et apsidalt avsluttet podium i enden av kirkerommet. Alterbildet fra 1842 ble som nevnt reddet ut av den brennende kirken. Terje Grøstad laget ny omramming til bildet, og dette utgjør dagens altertavle. Prekestolen er ifølge kirkeleksikonet i betong, og skal være formgitt av arkitekten. Samme datering og opphav gis døpefonten i tre, men dåpsfatet er fra 1600-tallet. Det er formodentlig fatet som ble brukt til den gamle døpefonten fra Ibestad, og det sies altså at to andre fonter er oppbevart i kirken. Kirken sies å ha to klokker støpt av Olsen Nauen i 1981, og orgelet (13/II + P) er bygget av Eystein Gangfløt året etter.

Kirkegård og omgivelser
Det er kirkegård rundt kirken og på sørsiden av Kongsveien. På sistnevnte står noe som ser ut til å være en driftsbygning.

Kilder og videre lesning:



Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden