Bakgrunn
Ramsund er i fastlandsdelen av det som før 2020 var Tjeldsund kommune i Nordland fylke. Komunnen er slått sammen med Skånland til nye Tjeldsund kommune i Troms. Initiativtager til kapellbygging var marinepresten Ivar Olsen Ruud, som gjernes krediteres som arkitekt for bygget. Kapellet ble vigslet den 23. februar 1964. Det brant den 8. mai 1970 og fikk store brannskader. Etter istandsetting ble det gjeninnviet den 20. desember samme år. Kapelldriften besørges av en kapellforening, og kapellet leies ut til Forsvaret. Ifølge kirkeleksikonet (publisert 1993) betjenes kapellet som for Evenes sogn med tillegg av marineprester.
Kirkebygg
Ramsund kapell er en langkirke i tre og duroxstein med 250 sitteplasser. Det er et avlangt bygg med saltak og med en liten takrytter på mønet nær inngangen i vest-nordvest. Nær denne enden av bygget er et lite utbygg vinkelrett på kapellets lengderetning, formodentlig med inngang til kjelleretasjen. Vinduene ble for øvrig endret da kapellet ble satt i stand etter brannen.
Inventar
Ifølge kirkeleksikonet har kapellet et kors laget av Arvid Yttervik snarere enn en altertavle. Prekestol og døpefont skal begge være fra 1964. Kapellet sies å ha et eletronisk orgel fra 1970 og en klokke støpt av Olsen Nauen i 1966.
Kirkegård og omgivelser
Det er en liten gravlund (omgitt av hekker) vest for kapellet, som ikke er langt fra sjøen. Adkomst til kapellet er fra en kort stikkvei sørvest for Strandveien.
Kilder og videre lesnig:
- Anne Holden Rønning: Glimt fra Ramsunds historie (Ramsund orlogsstasjon, 1995; ISBN 8299357101), s. 116–121
- Alf Henry Rasmussen: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon (Vanebo forlag, 1993), s. 723
- Wikipedia
- Riksantikvarens Kulturminnesøk
- «Ramsund kapellkirke», i Vivian Fjordholm: Lødingen, Tjeldsund og Tysfjords historie I: Gårds- og slektshistorie for Lødingen II (Lødingen kulturkontor, 1987), s. 949–950