Bakgrunn, tidligere kirkebygg
Mefjordvær nord på Senja var i Berg kommune inntil kommunesammenslåingen i 2020. Dagens kirkebygg er fra 1916, men stedet skal visstnok ha en langt lengre kirkehistorie.
«Megefiord (…) kircke» er omtalt i Reformatsen (1589), og denne kirken skal etter sigende ha blitt oppført på 1300-tallet. Riksantikvaren har en kartmarkering, men opplyser samtidig at lokalisering og avgrensning er usikker. Kirken ble i 1641 omtalt som «nyes forbedret» og i 1753 som et forfallent kapell. Riksantikvarens Jan Brendalsmo holder det for sannsynlig at ny kirke ble oppført samme sted eller den gamle kraftig utbedret omkring 1755–60 (jf. oppslag i Kulturminnesøk). Dette skal ha vært en tømret langkirke uten tårn og sakristi, men med våpenhus og torvtak.
Kirken ble besluttet nedlagt i 1809, idet inventaret skulle overføres til Berg kirke. I 1814 var det snakk om at kirken skulle rives og materialene brukes i et skolehus. Likevel stod kirken der fortsatt i 1818, visstnok betydelig ramponert. Den skal så ha blitt revet kort tid etterpå. Det skal finnes bevarte inventargjenstander fra den eller de tidligere kirkene i Oldsaksamlingen og Tromsø museum.
Dagens kirkebygg
Et bedehus ble oppført i Mefjordvær i 1890. Dette ble flyttet lenger ned i bygda i 1916, og fikk da tilbygg med våpenhus og kor. Arkitekt/byggmester ved den anledning var Ludvig (Ludvik?) Lorentzen. Bygget ble da betegnet som kapell, en betegnelse mange bruker fortsatt, skjønt det nå står «kirke» på fellesrådets nettsted. Hundreårsjubileum ble feiret i 2016. Det kom tilbygg med toalett og garderobe i 1988.
Mefjordvær kirke er en langkirke i tre med 120 sitteplasser. Orienteringen er fra nordvest til sørøst. Det står en takrytter på møner over inngangen i nordvest, og det rett avsluttede koret er i samme bygningsdel som skipet. Kirken har saltak.
Interiør og inventar
Koret åpner seg mot skipet i sin fulle bredde. Den sekskantede prekestolen står i koråpningens høyrekant og er i likhet med den åttekantede døpefonten snekret av nevnte Lorentzen. Altertavlen har et bilde av et kors, i kirkeleksikonet betegnet som «kors i tordenvær». Innskriften under bildet lyder: «Kom Jesus Kristus ihu» (2 Tim 2, 8). Det skal være to kirkeklokker, den ene fra 1635, den andre støpt ved Fabriken ved Nidelven i 1867. Bakerst i kirkerommet står et lite orgel. Dette har ifølge kirkeleksikonet fem stemmer og ble bygget av Norsk Orgel- og Harmoniumfabrikk i 1987. (Ifølge orgelregisteret har det seks stemmer og er fra 1986.)
Kirkegård og omgivelser
Det var kirkegård ved den tidligere kirken, men ingen ved dagens kirke.
Kilder og videre lesning:
- Ronny Trælvik og Lill-Karin Elvestad: Kirkene i Troms II (Bok i Nord, 2016; ISBN 9788293393085), s. 134–141
- Alf Henry Rasmussen: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon (Vanebo forlag, 1993), s. 131
- Wikipedia
- Jan Brendalsmo: Kildegjennomgang: Middelalderske kirkesteder i Troms fylke (Riksantikvaren, 2016), s. 29–30
- Riksantikvarens Kulturminnesøk om dagens kirkested
- Riksantikvarens Kulturminnesøk om kirkestedet fra 1700-tallet
- Riksantikvarens Kulturminnesøk om middelalderkirkestedet
- Kirkene i Berg menighet