Lundenes kirke

Bakgrunn
Spørsmålet om kirke på Lundenes hadde vært diskutert i en årrekke, og i 1937 begynte den lokale indremisjonsforeningen pengeinnsamling uten å klare å få inn store summer i første omgang. Over tid dreide planene mot bedehuskapell, og i 1965 tok man kontakt med menighetsrådet med sikte på å oppføre et slikt. I 1968–69 ble kirketomt ordnet, og et kapell ble tegnet av Osvald Flakstad. Selve byggearbeidet kom i gang i 1973, utført av firmaet Røkenes og Nilsen. Kapellet ble inviet i 1974. Bygget tituleres i dag som kirke.

Kirkebygg
Lundenes kirke er en langkirke i tre med 200 sitteplasser. Det meste av bygget har saltak, og foran inngangen i nord er et lavere tilbygg med flatt tak. Det er takrytter på mønet over inngangen i nord, og koret er rett avsluttet.

Interiør og inventar
Det er orgelgalleri innenfor inngangen, og i sør åpner koret seg mot skipet i sin fulle bredde. Korgulvet er hevet et par trinn over skipets gulv. Den enkle prekestolen står oppe på podiet i koråpningens venstrekant og har. Det er ingen ballustrade eller lignende som korskille.

Altertavlen (av Jardar Lunde) har form av fem bilder montert på korets fondvegg. Døpefonten er i samme stil som prekestolen. Orgelet på galleriet er ifølge Norsk orgelregister et seks stemmers Grönlund-orgel som er på alder med kirken, som ellers sies å ha to klokker fra Olsen Nauen. Bak i kirken henger et kristusbilde malt av Bjørn Bjørneboe som tidligere hang på en skole på Kjøtta.

Kirkegård og omgivelser
Gravlunden er noen hundre meter nordvest for kirken (boken «Kirkene i Troms III» sier halvannen kilometer; det er mulig det er kjøreavstanden).

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden