Lenvik kirke

Bakgrunn
Tidligere Lenvik kommune (som nå er en del av Senja kommune) dekket den østlige delen av øya Senja og et landområde innenfor. Lenviks hovedkirke har alltid stått på fastlandsområdet, men før dagens kirke ble oppført på Bjorelvnes i 1879, var kirkestedet på Lenvik (gnr. 36), en drøy mil lenger nordvest på Lenvikhalvøya nær munningen av Gisundet mot Malangen.

Kirke nr. 1 og 2
Eldste omtale av en kirke i Lenvik skal være å finne
I Rimbegla (fra slutten av 1100-tallet) heter det: «Fyrir sunnan Malangr stendr kirkja, er heitir í Lengjuvík, er menn hyggja norðasta kirkju i heiminum.» Lenviks kirke skulle altså være verdens nordligste. Det er kanskje en overdrivelse, men det viser i alle fall at det har stått kirke på stedet i lang tid, og det antas at den stod inntil kirkegården på sørøstsiden. Under et angrep fra karelere i 1386 (eller rundt 1350) skal prestegården ha blitt brent, men det står ingenting om at kirken ble brent. En kirke på stedet skal ha blitt revet rundt 1700. Kirken som stod rundt 1750, skal ha vært en tømret korskirke. Den fikk noen år senere tilføyd sakristi i øst. Denne kirken ble revet rundt 1820, da ny kirke ble oppført.

Kirke nr. 3
Kirken som ble oppført i 1820–21 (og vigslet i 1822 om vi skal tro Riksantikvaren), var en korskirke i tre med valmtak og løkkuppel. Ifølge jubileumsboken om dagens Lenvik kirke ble denne i sin tid (riktignok feilaktig kalt det 18. århundre) omtalt som en lys, vakker tømmerbygning. At Riksantikvaren beskriver den som en åttekantkirke, må være direkte feil, for på gamle bilder som sies å avbilde den, dreier det seg unektelig om en korskirke. Allerede i mai 1877 ble det gitt tillatelse til å oppføre ny og større kirke ved Bjorelvnes, og den ikke veldig gamle korskirken ble tatt ned og gjenoppført som Rossfjord kirke etter at ny kirke stod klar. Rossfjord-kirken fremstår som ganske forskjellig fra Lenvik-kirken, så kanskje man bare bygget en ny korskirken med gamle materialer. Inventaret fulgte med over til Rossfjord.

Dagens kirkebygg
Dagens Lenvik kirke ble tegnet av en ingeniør Anker og vigslet den 19.&nbpsp;juli 1879. Det fortelles at presten en periode forrettet både i nykirken og i gamlekirken, som stod på prestegården. I 1885 stod ny prestegård klar på Bjorelvnes, og samme år ble kirken på Rossfjord tatt i bruk.

Lenvik kirke er en korskirke i tre med 750 sitteplasser. Orienteringen er fra vest-sørvest til øst-nordøst, men vi skildrer det for enkelhets skyls som vest til øst. Kirken har vesttårn, og koret er polygonalt avsluttet og flankert av sakristier. Kirken er typisk nygotisk.

Interiør og inventar
Det er orgelgalleri i vest og langs langveggene i vestre korsarm. Koråpningen er tredelt, idet den midtre spissbuen er størst, og en lav skranke i hver av sidebuene bidrar til korskillet. Prekestolen henger i den nordre sidebuen og har oppgang fra koret. Den er i likhet med døpefonten på alder med kirken. Altertavlen har et kors og ikke noe bilde. Kirken sies å ha to klokker fra Bochumer Verein. Orgelregisteret vet å fortelle at kirken tidligere fikk et Olsen & Jørgensen-orgel i 1909, og det kan se ut til at dette i 1977 ble integrert i et Vestreorgel (eller betyr det bare at orgelet ble restaurert av folk fra Vestre?).

Kirkegård og omgivelser
Kirken er omgitt av kirkegården, og det er ikke mange titalls meter ned til sjøen.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden