Bakgrunn
Da Øverbygd i Målselv fikk kirke i 1867, skapte det noe misnøye i midtre del av Målselvdalen, der man følte seg forbigått. I 1961 ble det anlagt kirkegård på Kirkesnesmoen. I 1967 ble det holdt folkemøte for å diskutere plassering av nytt kirkebygg, idet valget stod mellom Kirkesnesmoen og Rundhaug. Et utkast til tømmerkirke ble forkastet til fordel for et naustaktig bygg tegnet av Nils Gang i firmaet Harry Gangvik AS. Kapellet ble vigslet i 1975.
Kirkebygg
Kirkesnesmoen kapell er en langkirke i tre med 220 sitteplasser. Kirken er ikke strengt tatt naustformet, men den høye takkonstruksjonen og de lave langveggene trekker i den retningen. Kapellet har takrytter på den vestlige delen av skipets møne, litt innenfor vestinngangen. Det er kor i samme bygningsdel som skipet med en rett avsluttet sakristidel i den østre forlengelsen.
Interiør og inventar
Det er galleri over våpenhuset, men orgelet står nede på kirkegulvet til side for inngangen. Kirkerommet er møblert med trebenker. Koret er på et lavt podium i øst.
Alterveggen fikk dekor i regnbuens farger (minus indigo og fiolett) i 2015 etter planer av Turid Skedsmo Larsen. Utenpå dette henger et trekors. Den kasseformede prekestolen er på alder med kapellet, og det samme er døpefonten. Klokken sies i kirkeleksikonet å være støpt av O. Olsen & søn i 1960, og det dreier seg om den som ble brukt på kirkegården. Orgelet skal være bygget av Albert E. Lang i 1979. (Orgelregisteret krediterer firmaet Starup, som Lang overtok i 1976.)
Kirkegård og omgivelser
Kapellet er omgitt av kirkegården, som ligger vest for Kirkesdalsveien, ved krysset med Istindveien.
Kilder og videre lesning:
- Ronny Trælvik og Lill-Karin Elvestad: Kirkene i Troms II (Bok i Nord, 2016; ISBN 9788293393085), s. 234–239
- Alf Henry Rasmussen: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon (Vanebo forlag, 1993), s. 123
- Kirkesøk
- Wikipedia
- Riksantikvarens Kulturminnesøk