Grøtavær kirke

Bakgrunn
Grøtavær ligger nord på Grytøya, i Harstad kommune. Kirkeveien falt øyfolket lang, og ved gravferder måtte man selv sørge for gravingen, for det var ikke ansatt noen graver ved Trondenes kirke.

Det som i dag kalles Grøtavær kirke (tidligere kapell), ble opprinnelig oppført som forsamlingshuset Salem og tatt i bruk den 29. juni 1893. Det var et slags flerbrukshus der også avholdslag, sangkor og ungdomslag hadde aktiviteter. Det skal tidlig ha vært ønske om eget kirkebygg på stedet, og da det i 1896 ble besluttet å oppføre ny Skånland kirke, ble det gjort forsøk på å få tak i materialene etter gamlekirken der. Da dette ikke lyktes, valgte man løsningen med bedehuskapell. Forsamlingshuset ble ombygget til kapell i 1914 og ble vigslet for kirkelig bruk av biskopen den 3. oktober 1915 med en rekke prester til stede. Likevel sies det i boken «Kirkene i Troms III» at bygget ikke hadde status som kapell før på 1970-tallet. Og bruken som forsamlingshus fortsatte helt til 1955, da nytt forsamlingshus stod klart. I 1996 ble betegnelsen endret fra kapell til kirke.

Kirkebygg
Grøtavær kirke er en langkirke i tre med 200 sitteplasser. Inngangen er omtrent i nord (svakt mot vest for nord/sør-linjen), med takrytter på saltaket nær inngangen. Det er våpenhus utenfor dette. Koret er rett avsluttet.

Interiør og inventar
Det er galleri innenfor inngangen. Koret åpner seg mot skipet i sin fulle bredde, og korgulvet er hevet to trinn over skipets gulv. Prekestolen står i koråpningens venstrekant og har oppgang fra koret. Det finnes også en lesepult.

Altertavlen er på alder med kirken. Bildet er malt av Ragnhild Kårbø og viser en engel som formidler det glade budskap til hyrdene på marken. Kirkeleksikonet sier ingenting om døpefonten, men kirken sies å ha én klokke (støpt på Kårbøverkstedet). Et lite orgel (5 / I + P) bygget av Henrik Brinck Hansen i 1996 står nede på kirkegulvet til høyre for koret, og på galleriet står et harmonium.

Kirkegård og omgivelser
Det er to kirkegårdsparseller en drøy kilomenter fra kirken. Kirkesøk avbilder en minnestein som formodentlig står like utenfor kirken, uten at undertegnede vet hva slags monument det dreier seg om.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden