Bakgrunn
Fjordgård nordøst på Senja var tidligere i Lenvik kommune (og før det i Hillesøy), men i 2020 ble hele øya samlet i én kommune. Det skal ha stått et kirkebygg ved Øyfjordvær en tid tilbake, men den ble meldt å stå til nedfalls så lenge siden som i 1641. Senere sognet området til Hillesøy kirke på Brensholmen (Kvaløya). Kirkeveien dit ble oppfattet som lang og strevsom, og det ble arbeidet for kapell her og der på Senja. I 1957 kom det kapell på Husøy. I Fjordgård ble en bedehusforening stiftet i 1973, senere kalt kapellforening. Til modell for kapellbygget valgte man den såkalte «kirkestua» fra ferdighusleverandøren Ric. Bjørn i Tromsø, og kapllet ble vigslet den 19. desember 1976.
Kirkebygg
Fjorgård (eller Fjordgard) kapell er en langkirke i tre med 110 sitteplasser. Det er et nokså lavt hus med saltak. Orienteringen er fra nord til sør. Inngangen er altså i nord, og på mønet over den er en liten takrytter. Det er et lite utbygg på vestsiden i nord. Dette kom til i 1996 og inneholder kjøkken.
Interiør og inventar
Kirkerommet er nokså lavt og møblert med stoler. Koret ser ikke ut til å være hevet over skipet, og det kan trekkes for, slik at koret skjules når lokalet brukes til andre formål.
De liturgiske møblene er laget av Torgeir Renland. På fondveggen er et enkelt hvitt kors. Også prekestolen og døpefonten er hvitmalt. Klokken er ifølge kirkeleksikonet på alder med kapellet, og kapellet har et harmonium. Det sies å komme fra skolen i bygda.
Kirkegård og omgivelser
Det er ikke kirkegård ved kapellet. Nærmeste gravlund er Laukvika.
Kilder og videre lesning:
- Ronny Trælvik og Arne Ivar Hanssen: Kirkene i Troms III (Bok i Nord, 2017; ISBN 9788293393108), s. 146–153
- Alf Henry Rasmussen: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon (Vanebo forlag, 1993), s. 120
- Wikipedia
- Jan Brendalsmo: Kildegjennomgang: Middelalderske kirkesteder i Troms fylke (Riksantikvaren, 2016), s. 35–36 (om kirken ved Øyfjordvær)
- Riksantikvarens Kulturminnesøk om kirkestedet ved Øyfjordvær
- Kirkene i Lenvik sogn