Bakgrunn, kirkebygg, interiør
Romnes kirke i Holla (i dag Nome kommune) er en langkirke i stein fra 1100-tallet. Den var prestegjeldets hovedkirke fra gammelt av, og er omtalt i 1377 som «Rumanes kirkja». Den var viet til Laurentius av Roma, hos oss bedre kjent som Lavrans eller Lars, en populær helgen før Olav ble den dominerende helgenen her til lands. Vigslingsdagen var 26. september, men året er ikke kjent.
Som ved middelalderkirker flest er skipet og koret i klar adskilte rom med relativt smal åpning imellom. I likhet med mange middelalderkirker på Østlandet har Romnes ikke lysåpninger i nordveggen. Koret hadde sørportal, men den er gjenmurt. Vestportalen vender mot våpenhuset i tårnet, som skal være fra 1800-tallet. (Tidligere hadde kirken takrytter.) Koret er apsidalt avsluttet, og korets apsis har spontekke, i motsetning til resten av kirken, som er tekket med tegl.
Inventar
Inventaret er etterrefomatorisk. Altertavlen og prekestolen er fra 1700 og ble skjenket av futen Herccules Weyer. Her er vi i barokken. Altertavlen har et korsfestelsestablå, og prekestolen har malte felt med de fire evangelistene. Kirken har for det meste enkle benker og gallerier. En egen stol på vestgalleriet er Aall-galleriet fra 1760-tallet, da familien Aall eide jernverket på Ulefoss. Det står et pulpitur med gitter under nordgalleriet og noe lignende i koret. Ved sørveggen i koret står en klokkerstol som dekker over middelalderens korportal. Døpefonten (fra ca. 1700) har et messingfat.
Kirkens skjebne
Utpå 1800-tallet vokste folketallet, og kirkene i Holla (Romnes, Holla gamle kirke og Helgen) var små og noe slitt. Verkseieren tilbød dem gratis til kommunen rundt 1850 mot at kommunen også overtok vedlikeholdsansvaret, et tilbud den takket nei til. Etter en flom i 1860 der lokalbefolkningen bidro til å redde verket, finansierte verkseier Cappelen oppføringen av ny Holla kirke. Da den stod klar, gikk Romneskirken ut av bruk og ble stående urørt i første omgang. I 1921 ble kirken restaurert. Domenico Erdmann avdekket da draperimalerier på veggene i koret fra 1450-årene. I 1932 dekorerte Finn Krafft taket og veggene i tårnets våpenhus og gjentok motiver fra disse draperimaleriene. Kirken ble restaurert i 1970-årene etter omfattende husbukkangrep. Kommunen overtok eiendomsretten til kirken fra Aall-familien i 1986. De har sitt familiegravsted ved denne kirken.
Kirkegård
Kirken er omgitt av kirkegården. Aall-familiens gravsted er sørøst for den regulære kirkegården.
Kilder og videre lesning:
- Herman Henriksveen (red.) og Halvor Tveraaen (foto): Kirker i Telemark (Flora forlag: Stathelle, 1986), s. 94–95 og 90
- Holla og Helgen menighet: Middelalderkirken Romnes
- Holla og Helgen menighet: Romnes kirke
- Wikipedia
- Alf Henry Rasmussen: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon (Vanebo forlag, 1993), s. 495
- Kirkesøk
- Digitalt fortalt om familien Aall og Romnes kirke (video)
- Lyden av Romnes (Musikkopptak fra kirken i Digitalt fortalt)
- Arkivverket: Prestegjeld og sogn i Telemark