Langesund kirke

Langesund kirke

Bakgrunn
I Langesund ble det oppført kirke i 1753, men det drøyde helt til 22. juli 1755 før den ble innviet av biskop Niels Dorph. Kirken gikk under navnet Betel og hadde 450 sitteplasser (ifølge «Telemarks kirker», 479 ifølge fellesrådet). Dette var var tømret kirke som hadde tårn med våpenhus i tårnfoten, og den fikk etterhvert tilbygget et sakristi. Altertavlen skal ha vært på alder med kirken, men den fikk muligens nytt bilde (nevnt rundt 1820) i form av en kopi av Ernst H. Løfflers bilde (1752) i Larvik kirke. Det viste nedtagelsen fra korset. Prekestolen med baldakin var fra 1789. Døpefonten var fra 1755 og hadde et fat fra 1699. Klokkene var støpt av Berthold Holzmann (København) i 1753. Denne kirken brant ned natt til 27. november 1988, muligens utløst av en ovn i området mellom alteret og sakristiet. Varmeutviklingen var voldsom, og ikke mye ble reddet fra den brennende kirken.

Dagens kirke
I prosessen som fulgte, skal det ha vært betydelig lokal uenighet, og den nye kirken sies å være et kompromiss. Den ble tegnet av Tormod Bynke og Tor Arild Danielsen og innviet første søndag i advent 1992, fire år etter brannen. Vi har å gjøre med en arbeidskirke med 340 sitteplasser. Bygget er av mur, men kledd med tre. Kirken har tårn ved inngangen i nord og (formodentlig) sakristi i sør. Ytre form er omtrent som for en tradisjonell langkirke, men man aner en nyere kirke ved enkelte materialer og detaljer. Det sies at kirken har tre etasjer, men det gjelder formodentlig bare tårndelen. Før selve kirkerommet ser det ut til å være kirketorg/menighetssal, og bygget har rom for forskjellige typer aktiviteter.

Interiør og inventar
Kirkerommet er rektangulært og uten tydelig korskille. Korets organisering er den tradisjonelle med alterbilde på veggen bak alteret og alterring foran. Prekestolen (eller lesepulten) er til venstre for alteret, mens døpefonten formodentlig flyttes rundt etter behov. Alterbildet er et teppe på 14 kvadratmeter vevet av Rigmor Bové, og motivet er korsfestelsen. Orgelet (på galleriet innenfor inngangen) er bygget av Ryde og Berg, og de to kirkeklokkene er støpt av Olsen Nauen.

Kirkegård
Kirken ligger på en bakketopp med begrenset plass, så i tillegg til kirkegården der er det et kirkegårdsstykke nedenfor skråningen på vestsiden. Like ved kirken står et minnesmerke over Hans Peter Holm, som var kommandant på fregatten Najaden, som ble senket under slaget ved Lyngør i 1812.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden