Tittelen er muligens misvisende, for jubileumsboken for Gransherad kirke gir inntrykk av at Gransherad har hatt to stavkirker. Riktignok vises det til et sagn når det gjelder den første kirken og dens plassering, men det skal visstnok finnes fysiske spor etter den på Grandås et stykke sør for det nåværende kirkestedet ved gården Hvalen eller Kirkevollen eller muligens opprinnelig Landsverk (gnr. 10 = 106), nær Tinne. Den første kirken forfalt visstnok etter Svartedauden, men et kors som er å finne i Oldsaksamlingen, skal stamme fra den. Dette skal ha vært oppfattet som et hellig kors som folk ofret til og valfartet til.
Stavkirken på det nåværende kirkestedet er omtalt i 1369 og var viet til Olav den hellige. Den ble omfattende ombygget gjennom årene, slik at det var vanskelig å se stavkirkepreget mot slutten. Det fremgår av en befaringsrapport fra 1668 at kirken hadde svalganger da, men senere ble de fjernet, og kirken fikk vinduer på langveggen. Kirken forfalt etterhvert, og ny kirke ble oppført 1845–49. Siste gudstjeneste i den ombygde stavkirken ble holdt den 11. august 1849, og så ble kirken revet den 20. og 21. august. Den nye kirken ble innviet den 11. september. Stavkirkens utseende kjennes etter en tegning av J.C. Frich (hovedbildet her), og det er laget en modell basert på denne tegningen.
Noe inventar fra stavkirken er bevart. For eksempel ble prekestolen funnet i kirketårnet og restaurert av Finn Krafft for så å anbringes i sakristiet, og klokkene og en Kristian III-bibel fra 1550 er overført. Portalstolpene, tidligere nevnte kors og et olavshode er sendt til Oldsaksamlingen.
Kilder og videre lesning:
- Ingunn Mælandsmo Sønmør: Gransherad kyrkje: Frå dei eldste tider til i dag (Notodden, 1999), særlig s. 12–21
- Herman Henriksveen (red.) og Halvor Tveraaen (foto): Kirker i Telemark (Flora forlag: Stathelle, 1986), s. 60–61
- Lorentz Dietrichson: «Gransherred kirke», i De norske stavkirker (Cammermeyer, 1892), s. 420–422
- Jan Brendalsmo: Kildegjennomgang: Middelalderske kirkesteder i Telemark fylke (Riksantikvaren, 2016), s. 32–33
- Arkivverket: Prestegjeld og sogn i Telemark