Vevring kirke

Vevring kirke
Foto: Britt Kringlen, fra Kulturminnesøk

Bakgrunn
Vevring i Naustdal har hatt kirke siden middelalderen. En kirke er omtalt i Bergens kalvskinn ca. 1330. Dette var en stavkirke som antas å være oppført på 1100- eller 1200-tallet. I 1686 ble kirken omtalt som en tømmerkirke med kor og våpenhus i stavverk, hvilket formodentlig betyr at stavkirkens skip ble erstattet med et laftebygg, mens gamle deler ble gjenbrukt i de andre bygningsdelene. Deler av kirken ble rapportert å være i dårlig stand. Senere ble kirken satt i stand, men på 1770-tallet stod kirken til nedfalls, og en storm gjorde skade på taket. Historien deretter synes dårlig kjent, men denne kirken ble revet i 1846.

Kirkebygg
Dagens Vevring kirke er oppført på grunnlag av typetegninger av H.D.F. Linstow. Byggmestre var Jakob Høyvik og Bendix Johannesen, og kirken er oppført på samme tuft som de tidligere kirkene. Den ble vigslet den 16. september 1846. Vi har å gjøre med en laftet langkirke med 225 sitteplasser. Kirken har vesttårn, og koret er rett avsluttet og har et sakristitilbygg på nordsiden. Både den smale kordelen og sakristitilbygget er fra perioden 1944–1950, da kirken ble utvidet ved Lars Gjelsvik. I utgangspunktet var det bare kor i østre del av hoveddelen (med skipet). Små tilbygg nord og sør for tårnet er fra 1988 og rommer henholdsvis kjøkken og toalett.

Interiør og inventar
Koret åpner seg mot skipet i sin fulle bredde, og korgulvet er hevet tre trinn over skipets gulv. Korpodiet, som man vel kan kalle det, strekker seg litt utenfor den smale delen, og det er korskille i form av en lav skranke på hver side av midtgangen. Prekestolen står i skipets (eller korets) sørøstre hjørne. Det er orgelgalleri i vest, og det meste av området under galleriet er fradelt fra skipet og møblert med småbord og stoler for barn.

Altertavlen har form av et alterskap fra 1510, trolig fra Lübeck. Alle de tre figurene i hovedfeltet holder et jesusbarn. Fra venstre mot høyre ses jomfru Maria, Kristoffer og Anna (sistnevnte bærer også Maria). De opprinnelige figurene ble fjernet før 1830, men kopier ble laget av Maja Refsum og malt av Finn Krafft rundt 1950. Innsiden av hver av dørene har to helgenbilder. Til venstre ses Katarina (øverst) sammen med Olav den hellige, og nedenfor er Laurentius og Barbara. Til høyre øverst er en uidentifisert biskop sammen med Margareta av Cortona, og under ses Birgitta samt en helgen som er usikkert identifisert som abbed Marinus.

Døpefonten er i likhet med prekestolen fra 1846, klokken er støpt ved Laxevaags Værk i 1871, og kirken har et tolv stemmer Vestre-orgel fra 1965.

Kirkegård og omgivelser
Kirken står på vestre del av kirkegården, der det finnes et krigsminnesmerke over Leo Aarseth samt et minnesmerke over lekpredikanten Anders Redal.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden