Bakgrunn, kirkebygg
Vereide kirke er hovedkirke i det som var Gloppen prestegjeld — og Nordfjords eneste steinkirke, noe som har gitt den tilnavnet Nordfjordsdomen. Den har stått der siden middelalderen, men det gjelder ikke hele kirken slik vi ser den nå. Akkurat når kirken ble bygget, vet vi ikke, men over korbuen står årstallene 1163 og 1631. Det eldste årstallet ble riktignok satt opp i 1963 og markerer det man da trodde var kirkens byggeår (og rettferdiggjorde kirkejubileet). Så er det forskjellige tradisjoner når det gjelder 1631: Noen mener kirken ble flyttet fra prestegården det året, andre at en medtatt kirke ble grundig restaurert, men på opprinnelig sted. Sistnevnte teori ser ut til å stå høyest i kurs i dag. Tårnet (i tre) er fra 1879, koret (i mur) fra 1931 og sakristitilbygget (i tre) på 1960-tallet. Vi snakker om en langkirke. Med 460 (eller 500) sitteplasser i skipet er det en relativt stor middelalderkirke Den skal ha sitt motstykke i Hvalsey kirke (nå ruin) på Grønland.
Interiør og inventar
Innvendig har kirken buet takhvelving. Det er et orgelgalleri i vest som strekker seg et stykke langs nord- og sørveggen. Koråpningen er rundtbuet og korgulvet noe høyere enn skipets gulv.
Altertavlen er en katekismetavle som de fleste steder tidfestes til 1604 (men kirkeleksikonet sier underlig nok 1687). Denne tavlen er blitt restaurert etter at den en periode var erstattet med en annen altertavle med et bilde av nedtagelsen fra korset (malt av Karl Uchermann i 1879 i kopi etter et bilde av Rubens i domkirken i Antwerpen). Uchermann-bildet henger nå på veggen til venstre for korbuen.
Prekestolen er fra 1879, da kirken altså ble restaurert og fikk tårn. Klebersteinsdøpefonten er fra middelalderen. Kirken har et epitafium fra 1608 til minne om en jente som døde tre år gammel — visstnok det eldste barneportrettet i Norge. De to kirkeklokkene skal være fra middelalderen (skjønt kirkeleksikonet tilskriver Olsen Nauen den ene). Orgelet ble bygget av Eystein Gangfløt i 1982.
Kirkegård og omgivelser
Det skal fortsatt finnes kister i krypten under kirken, og like ved inngangen til kirken står et middelaldersteinkors. Kirkegården rundt kirken har fortsatt en rekke gravminner, men tidlig på 1900-tallet ble det anlagt ny kirkegård på et platå noen hundre meter sørøst for kirken. Prestegården er et par hundre meter nordøst for kirken.
Kilder og videre lesning:
- Margrethe Henden Aaraas, Torkjell Djupedal, Sigurd Vengen og Finn Borgen Førsund: På kyrkjeferd i Sogn og Fjordane 1. Nordfjord og Sunnfjord (Selja forlag: Førde, 2000; ISBN 82-91722-13-7), s. 161–166
- Olaf Sigurd Gundersen: Vereide kyrkje (Fylkesarkivet i Sogn og Fjordane)
- NRKs fylkesleksikon (på Allkunne.no)
- Vereide kyrkje, hovudkyrkja i Gloppen prestegjeld (1963)
- Wikipedia
- Alf Henry Rasmussen: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon (Vanebo forlag, 1993), s. 323
- Kirkesøk
- Jan Brendalsmo: Kildegjennomgang: Middelalderske kirkesteder i Sogn og Fjordane fylke (Riksantikvaren, 2016), s. 208–209
- Arkivverket: Prestegjeld og sogn i Sogn og Fjordane