Tønjum kirke

Tønjum kirke

Bakgrunn
Det har vært kirke på Tønjum i Lærdal siden 1200-tallet, da en stavkirke ble oppført omtrent på samme sted der dagens kirke står. Kirken skal ha lignet mye på Borgund stavkirke, men den blåste over ende den 12. januar 1823, ifølge en tavle fra 1837 i dagens kirke. (En rekke oppslag opererer med året 1824, muligens basert på Lorentz Dietrichson.) Portaler, deler av vegger mm. fra denne stavkirken er å finne på Universitetsmuseet i Bergen. Det skal også ha stått et par andre stavkirker i nabolaget, på Eri (ca. 2 km nord for Tønjum) og Rikheim (ca. 5 km øst for Tønjum).

Det tok noen år før ny kirke ble bygget, for sognepresten, Ludvig Daae, gikk inn for å bygge ny felles kirke for Tønjum og Hauge et sted imellom de daværende kirkestedene. Daae stod ganske steilt på sitt mot lokalbefolkningen, som ville ha ny kirke på Tønjum og kirkestedet for Hauge flyttet ned til Lærdalsøyri. Det skjedde lite før Daae døde 1831, men da ble det fortgang i sakene. Det ser ut til å råde usikkerhet om hvem som tegnet kirken, men den ble visstnok oppført av en mann ved navn Tøger fra Hatlo og innviet den 30. september 1832 av biskop Jacob Neumann.

Tønjum kirke som hvit
Tønjum kirke var tidligere hvit. Ukjent fotograf, fra Riksantikvarens Kulturminnebilder.

Kirkebygg
Tønjum kirke er en tømret langkirke, skjønt Fylkesarkivet omtaler den som korskirke med en noe kryptisk forklaring. Skipet er bredere på midten, og det som kan se ut som våpenhus i vest, er i realiteten en fortsettelse av skipet, mens det i øst er en del med kor og sakristier. Det er en åttekantet takrytter midt på skipet. Kirken har åpenbart skiftet farge flere ganger og det har vært strid om hvilken farge kirken skulle ha, som det fortelles hos Fylkesarkivet. Etter å ha blitt malt hvit i 1988 er kirken i dag brun med noe rødskjær. Antall sitteplasser er 175. Med det er Tønjum den minste sognekirken i det tidligere Lærdal prestegjeld, men den er likevel hovedkirken.

Interiør og inventar
Også interiørfargene har vært endret noe gjennom tidene, slik det skildes hos Fylkesarkivet. Altertavlen ble malt av Anders Olsen (1846–1921) i 1885. Bildet viser Jesus i bønn i Getsemane og er malt i kopi etter et bilde av Otto Mengelberg. Teksten under bildet lyder: «VAK OG BED.» På alteret står dessuten to messinglysestaker fra 1675. Prekestolen og døpefonten er begge i tre og antas å være på alder med kirken. Det henger et gammelt dåpsfat i messing på veggen, mens nytt dåpsfat og dåpsmugge i sølv ble tatt i bruk på midten av 1970-tallet. Orgelet (på nordsiden i skipet) er fra 1991, fra Norsk Orgel- og Harmoniumfabrikk i Snertingdal, og de to kirkeklokkene er fra Olsen Nauen, fra 1989 og 1992. Dessuten oppbevares en middelalderklokke. Det som er nevnt her, er avbildet og omtalt mer detaljert i Norges kirker.

I mars 2015 ble prekestolen fjernet for å frigi plass (og formodentlig fordi den er relativt lite brukt i kirken i dag sammenlignet med tidligere). Det ble det bråk av. Underskriftskampanje ble satt i gang i sognet, og i desember 2016 meldte NRK at prekestolen var kommet på plass igjen.

Kirkegård og omgivelser
Kirken er omgitt av sin kirkegård. Prestegården ligger et kort stykke nærmere Lærdalsøyri, ikke langt fra E16. Den er fredet.

Tønjum kirke

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden