Stavang kirke

Stavang kirke
Foto: Kirkesøk.no. Lisens: CC BY-NC-ND 3.0.

Bakgrunn
Første kirke på Stavang ble oppført i 1871–72, og sognet bærer fortsatt det gamle navnet Bru. Før flyttingen til Stavang lå kirkestedet på Svanøy, der det hadde vært kirke siden middelalderen. Denne kirken var etterhvert i svært dårlig stand, og da det ble aktuelt å dele det gamle Kinn prestegjeld, ble kirkestedet for Bru flyttet til Stavang, der ny kirke og prestegård ble oppført.

Stavang 1
Den første kirken ble tegnet av Christian Christie og oppført av byggmester John Alver. Den stod ferdig i oktober 1872, men ble vigslet først den 23. april 1873. Dette var en treskipet langkirke som hadde visse likhetstrekk med Kyrkjebø kirke, som også var et samarbeid mellom Christie og Alver. Denne kirken ble truffet av lynet natt til lille julaften 1951 og brant ned til grunnen. Altertavlen og noe kirkesølv ble imidlertid berget.

Dagens kirkebygg
Dagens kirke er tegnet av Ole Halvorsen, og ansvarlig for murarbeidet ved oppføringen var Andreas Hjelmeland og for trearbeidet Jan Arvidson. Kirken ble vigslet den 16. juni 1957. Det er en langkirke i tegl med 312 sitteplasser. Kirken har tårn i vest-nordvest, og koret er rett avsluttet. Nord for koret er en fløy med menighetssal vinkelrett på kirkens langdeakse, og på sørsiden er det sakristi. Teglveggene er pusset og hvitmalt både utvendig og innvendig.

Interiør og inventar
Det er orgelgalleri innenfor inngangen. Koret åpner seg mot skipet i sin fulle bredde, og korgulvet er hevet tre trinn over skipets gulv. Det er korskille i form av en lav skranke på hver side av midtgangen. Prekestolen står til høyre for koråpningen og har oppgang fra sakristiet. Som alterbilde fungerer et glassmaleri i vinduet i korets fondvegg. Det er laget av Egill Rognaldsen og viser Kristi himmelferd. Altertavlen fra kirken som brant, henger i menighetssalen. Døpefonten (fra 1957) har en innfelte mosaikker av Ellen Hernæs på fire sider. Kirken har et Jørgensen-orgel fra 1957 og to klokker fra O. Olsen & Søn, formodentlig fra samme år (skjønt «På kyrkjeferd i Sogn & Fjordane» daterer dem til 1952).

Kirkegård og omgivelser
Kirkegården er (for det meste) omgitt av en steinmur. De fleste gravene er nord og nordøst for kirken. Utenfor kirkegården er en minnebauta over krigsofre.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden