Bakgrunn
Øykommunen Solund utenfor Sognefjorden har tre kirker som alle er fra siste halvdel av 1800-tallet. Rundt 1900 hadde kommunen drøyt 1800 innbyggere; i dag er tallet knapt 800. Dagens kommunesenter Hardbakke hadde visstnok bare tre gårdsbruk i 1860 da kirken ble oppført, men har hatt en viss økning, trolig fordi institusjoner som skole, aldershjem og kommunehus er lokalisert her.
Kirkebygg
Dagens kirke er stedets første. Den er tegnet av Christian H. Grosch, byggmester var Askild Andersen Aase, og kirken ble vigslet den 22. november 1860. Det er en langkirke i tre med vesttårn og med rett avsluttet kor. Underlig nok oppgir kirkeleksikonet et betydlig lavere antall sitteplasser enn Kirkesøk: 200 mot 305. Orienteringen er omtrent fra søvest til nordøst.
Interiør og inventar
Det er orgelgalleri innenfor inngangen. Koret åpner seg mot skipet i sin fulle bredde, og korgulvet er hevet to trinn over skipets gulv. Det er korskille i form av en lav skranke på hver side av midtgangen.
Alterbildet er malt av Anders Askevold Det er et getsemanemotiv som Askevold også har brukt i altertavlene til Askvoll og Brekke kirker, og det er formodentlig inspirert av Otto Mengelbergs alterbilde i Grimstad kirke. Teksten under bildet lyder: «Se det Guds Lam, som bærer Verdens Synd!» (Joh 1, 29)
Prekestolen og døpefonten er begge på alder med kirken. Det er også de to klokkene, som er støpt ved Laxevaags Værk. Kirken har et Jørgensen-orgel fra 1929.
Kirkegård og omgivelser
På kirkegården står en minnestøtte over krigsofre fra Solund. Identiske støtter står ved de to andre Solund-kirkene. Nordøst for kirken står en bårehus/servicebygg fra 1980.
Kilder og videre lesning:
- Margrethe Henden Aaraas , Torkjell Djupedal, Sigurd Vengen og Finn Borgen Førsund: På kyrkjeferd i Sogn og Fjordane 2: Sogn (Selja forlag: Førde, 2000; ISBN 82-91722-14-5), s. 53–56
- Fylkesarkivet i Sogn og Fjordane
- Kirkesøk
- Alf Henry Rasmussen: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon (Vanebo forlag, 1993), s. 346
- Arkivverket: Prestegjeld og sogn i Sogn og Fjordane