Fra middelalderen til 1500-tallet stod det en kirke oppe i åsen over Aurlandsvangen. Den skal ha stått på Vinjum (gnr. 8/bnr. 81–28), der det fortsatt finnes rester av tuft og kirkegård. En minnestein er reist på stedet. Kirken er omtalt («Ryggiar kirkiu») i Bergens kalvskinn i 1340, mens presten («sira Haldors a Ryg») er omtalt i 1322–23. Ifølge Fylkesarkivet ble kirken trolig oppført omkring år 1130.
Dette var faktisk Aurlands hovedkirke i middelalderen, med Vangen kirke som anneks, og den hadde visstnok de høyeste inntektene av alle kirker i Sogn. Brendalsmo (Riksantikvaren) viser til en passus fra 1498 som belegg for at Vangen kirke overtok som hovedkirke på den tiden. Ifølge «På kyrkjeferd i Sogn og Fjordane» vedtok kongen å nedlegge kirken på Rygg i 1544, og nytt vedtak kom i 1574, da det ikke ble gjennomført første gang.
Kirkens beskaffenhet og størrelse fremgår ikke uten videre av de sparsommelige restene, men ifølge flere oppslag var den trolig en stavkirke. Det antas at kirken ble revet etter vedtaket i 1574. Tienden ble da overført til Korskirken i Bergen. Kirkegården ble imidlertid fortsatt brukt helt til det ble anlagt kirkegård nede på Vangen i 1806. Det skal finnes gjenstander fra kirken på museum i Bergen. Aurlands prestebolig er like nedenfor det gamle kirkestedet, som var Aurland kommunes tusenårssted.
Kilder og videre lesning:
- Jan Brendalsmo: Kildegjennomgang: Middelalderske kirkesteder i Sogn og Fjordane fylke (Riksantikvaren, 2016), s. 91–92
- Margrethe Henden Aaraas, Torkjell Djupedal, Sigurd Vengen og Finn Borgen Førsund: På kyrkjeferd i Sogn og Fjordane 2: Sogn (Selja forlag: Førde, 2000; ISBN 82-91722-14-5), s. 158
- Ingvar Vikesland: Kyrkja på Rygg (Fylkesarkivet i Sogn og Fjordane)
- Aurland kommune
- Hermund Kleppa: Minnestein på kyrkjestad i Aurland (Fylkesarkivet i Sogn og Fjordane)
- Anne Marta Hoff: Aurland kyrkje («Norges kirker»)
- Riksantikvarens Kulturminnesøk