Ortnevik kirke

Ortnevik kirke
Foto: Kirkesøk.no. Lisens: CC BY-NC-ND 3.0.

Bakgrunn
Ortnevik er en liten bygd i Høyanger kommune på sørsiden av Sognefjorden. Dagens kirke er stedets første og har faktisk adskillig flere sitteplasser enn det er fastboende på stedet. Det skyldes nok at man så for seg befolkningsvekst, mens det motsatte har skjedd. Kirken ble tegnet av Lars Norevik, som også virket som byggmester sammen med Emil Geithus, og den ble vigslet i 1925.

Kirkebygg
Ortnevik kirke er en langkirke i tre med 292 sitteplasser. Orienteringen er omtrent fra nordvest til sørøst, altså med koret i sistnevnte retning. Kirken er treskipet og har takrytter ganske nær inngangspartiet, men med våpenhus utenfor. Koret er apsidalt avsluttet og har små sakristier på hver side av den rektangulære delen. Kirken sies å være fylkets yngste dragestilskirke.

Interiør
Innvendig er det orgelgalleri innenfor inngangen. Koret åpner seg mot skipet i tilnærmet full bredde, og korgulvet er hevet to trinn over skipets gulv. Rundbuer går igjen i kirkerommet — i korbuen og andre steder. Stavkirkenes terningkapiteler er en åpenbar inspirasjon.

Inventar
Altertavlen er laget av Johan Tenold Tuxen. Bildet har julemotiv: Hyrdene på marken blir varslet av en engel om Jesu fødsel. Norevik står bak både prekestolen og døpefonten. Kirkens kompliserte orgelhistorie er gjort rede for hos Fylkesarkivet. Den ene klokken er en aluminiumsklokke støpt i Høyanger i 1980, den andre er støpt av Olsen Nauen i 1968. Begge var gaver fra NACO.

Kirkegård
Kirken står i den lille kirkegårdens vestre hjørne.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden