Raudeberg er det nest største tettstedet i tidligere Vågsøy kommune og ligger noen kilometer nord for Måløy. Det skal ha stått et kapell på Kapellneset (sør i bygda) allerede på 1580-tallet. På den tiden sognet hele Vågsøy og bebyggelsen rundt Ulvesundet til dette kapellet. I 1854 ble det oppført ny kirke på Røysa. Denne brant i 1945, og det oppstod en lokaliseringsdebatt. Det tok noen år etter krigen før ny kirke ble oppført. Først den 24. oktober 1960 ble dagens Nord-Vågsøy kirke innviet. Har jeg forstått riktig, stod gamlekirken på motsatt siden av fylkesvei 5715 i forhold til dagens kirke. Det er kirkegård på begge sider av fylkesveien.
Nord-Vågsøy kirke er en langkirke i betong som ble tegnet av Ole Halvorsen. Orienteringen er fra sørvest til nordøst, med tårn i førstnevnte ende og i motsatt ende et smalere og lavere parti med kor omgitt av sakristier. Valget av bygningsmateriale kan ha sammenheng med minnene om brannen og ønske om mindre vedlikeholdsbehov. Det siste har vist seg ikke å holde stikk. Kirken har kjeller under halve bygget og noe av arbeidskirkens funksjonalitet med enkelte bruksrom utover selve kirkesalen. Det drives også barnehage ved kirken.
Selve kirkesalen fremstår som treskipet og nokså lys, og er enkelt innredet. Det er vinduer både i sideskipsveggene og i midtskipets øvre veggflater. Rett innenfor inngangen er det orgelgalleri, og korgulvet er hevet fire trinn over skipets gulv. Bortsett fra skråskjæringene øverst åpner koret seg i sin fulle bredde og høyde mot skipet, og det er lave skranker i korskillet. Kirken har 420 sitteplasser.
Med unntak av orgelet fra 1965 (et 17 stemmers Jørgensen-orgel) er det sentrale inventaret på alder med kirken. Den har altertavle og blikkfang i form av et glassmaleri i fondveggen laget av Jørgen Skaare fra Vanylven. Bildet viser nattverden og den seirende Kristus. Både prekestolen (i korbuens høyrekant) og døpefonten er av tre, mens dåpsfatet og dåpskannen er av messing. Kirken har to klokker støpt av Olsen Nauen.
Frem til 1. januar 2002 hadde Vågsøy-kirkene egne sogn. Nå er imidlertid alle sognene i kommunen slått sammen til ett. I den senere tid har kirkene i Vågsøy fått føle sparekniven med redusert aktivitetsnivå og delvis stenging. I februar 2017 ble det imidlertid meldt at kirkene åpner igjen.
Kilder og videre lesning:
- Margrethe Henden Aaraas, Torkjell Djupedal, Sigurd Vengen og Finn Borgen Førsund: På kyrkjeferd i Sogn og Fjordane 1. Nordfjord og Sunnfjord (Selja forlag: Førde, 2000; ISBN 82-91722-13-7), s. 55–58
- Nord-Vågsøy kyrkje (hos Fylkesarkivet i Sogn og Fjordane)
- Hermund Kleppa: Minnestein over falne ved Nord-Vågsøy kyrkje (hos Fylkesarkivet i Sogn og Fjordane)
- Hermund Kleppa: Fiskarminnesmerke ved Nord-Vågsøy kyrkje (hos Fylkesarkivet i Sogn og Fjordane)
- Hermund Kleppa: Krigsgrav ved Nord-Vågsøy kyrkje – Ragnvald og Arthur Torheim (hos Fylkesarkivet i Sogn og Fjordane)
- NRKs fylkesleksikon (på Allkunne.no)
- Alf Henry Rasmussen: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon (Vanebo forlag, 1993), s. 325
- Wikipedia
- Kirkesøk