Loen kirke

Loen kirke
Foto: Wolfmann, fra Wikimedia Commons

Bakgrunn
Loens kirkehistorie har mange fellestrekk med kirkehistorien til nabosognene i indre Nordfjord. En stavkirke fra 1200-tallet (omtalt tidlig på 1300-tallet) ble avløst av en tømret langkirke på 1600-tallet. Dagens kirke er fra 1800-tallet, og i 1842 fulgte Loen med Oppstryn og Nedstryn over i det nye Stryn prestegjeld, som ble utskilt fra Innvik (begge i Nordfjord prosti). Ellers forbindes naturligvis Loen-navnet med de to rasulykkene i 1905 og 1936.

NRKs fylkesleksikon forteller at koret og våpenhuset i tømmerkirken hadde stavverk, og at koret sannsynligvis hadde vært en del av den tidligere stavkirken. Kirken fikk galleri og ble malt innvendig på slutten av 1600-tallet, og og den fikk ny (eller nygammel) altertavle ved samme anledning. Først i 1707 fikk denne kirken tårn. Mye av inventaret er overført til dagens kirke.

Kirkebygg
Loen kirke (Loen kyrkje) ble oppført under byggmester Elling Olsen Waldboe, tilsynelatende i eller fra 1837, og innviet den 9. september 1838. Det er en åttekantet trekirke som er inspirert av Innvik kirke (oppført av samme byggmester). Det er skipet som er åttekantet. Så er det rektangulære koret hektet på i øst og har et sakristitilbygg med brutte hjørner i forlengelsen. I vest er det våpenhus, og kirken har takrytter på åttekantdelen. Antall sitteplasser er 190.

Interiør
Fire søyler som bærer takkonstruksjonen, preger kirkerommet, og korets gulv er to trinn høyere enn skipets. Det er markert korskille med gitter helt opp.

Inventar
Altertavlen er en katekismetavle med halvsirkelformede vinger, englehoder og profillister og er av en type som ble serieprodusert i Bergen tidlig på 1600-tallet. Det antas at den har vært brukt i en kirke i Bergensområdet før den kom til Loen i 1667 og senere ble overført til den nye kirken. Tavlen var overmalt før den ble restaurert av Domenico Erdmann i 1937–38.

Prekestolen er i skipets sørøstre hjørne. Også den er fra 1600-tallet og trolig laget i Bergen, og den er altså overført til dagens kirke. Stolen er i renessansestil og har fem (?) fag med rundbueportaler i fyllingene.

Døpefonten er laget ved Holmøy arbeidsskule. Dåpsfatet er fra 1780-årene og dåpsmuggen av ukjent alder. Dessuten finnes et tidligere dåpsfat fra 1637 i Bergens museum.

Orgelets plassering er interessant. Det står på loftet over våpenhuset. Orgeler er avbildet og beskrevet her. Det er bygget av Jan Erik Spigseth i 1978. Kirken har to klokker. Den ene antas å være fra middelalderen, den andre fra 1594.

Blant annet inventar er en rekke gamle bøker: en Kristian III-bibel fra 1550 og en Frederik II-bibel fra 1589, en messebok fra 1606 og en samlebok fra 1699 samt Brochmanns huspostill fra 1760.

Kirkegård og omgivelser
De omkomne i rasulykkene som ble funnet (og det var på langt nær alle), er begravet på kirkegården. Gravsøk kan utføres her. Det ble avduket to minnesteiner ved parkeringsplassen i 1991 På kirkebakken står også et gammelt keltisk steinkors. I forbindelse med utvidelse av kirkegården ble det i 2009 funnet et 2000 år gammelt langhus ved arkeologiske utgravninger.

Det ble utgitt jubileumsbok ved 150-årsjubileet i 1988.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden